Élet-Stílus

Az egyik legnagyobb gyógyszergyártó nem engedi, hogy termékeivel halálos ítéletet hajtsanak végre

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 05. 14. 13:46

A Pfizer intézkedéseket hozott arra, hogy biztosítsa, senki se használja termékeit halálos ítéletek végrehajtására beadott injekciókban.

A legnagyobb amerikai gyógyszergyártó cég pénteki bejelentése azt jelenti, hogy valamennyi amerikai hatósági engedéllyel (FDA) bíró gyógyszergyártó, amelyek termékei alkalmazhatók halálos ítéletek végrehajtásához, megtiltotta gyógyszerei ilyen célú felhasználását.

“Forgalmazási korlátokat állítunk bizonyos termékek elé, amelyek halálos ítéletek végrehajtására használt injekciók szabályozásában szerepeltek egyes államokban. A Pfizer határozottan ellenzi termékei alkalmazását halálos injekcióként a halálos ítéletek végrehajtásában, közölte honlapján a New York-i székhelyű vállalat.

Világszerte mintegy 25 – főként amerikai és európai – gyógyszergyártó hozott hasonló döntést.

Az ilyen Pfizer-termékek között szerepel például az erős fájdalomcsillapító szer, a propofol, amely Michael Jackson halálát okozta, és hat másik gyógyszer.

“A Pfizer azért állít elő termékeket, hogy életeket mentsen vagy tegyen jobbá. Ezen értékekkel összhangban a vállalat határozottan ellenzi termékei felhasználását a halálos ítéletek végrehajtásában”, olvasható a közleményben.

A Pfizer bejelentésének csekély hatása lesz a halálos ítéletek végrehajtására, amely az elmúlt években lelassult azóta, hogy a gyógyszergyártó cégek megtiltották termékeik ilyen használatát. Ohio államban, ahol utoljára 2014 januárjában végeztek ki elítéltet, számtalanszor elhalasztottak kivégzést megfelelő szer hiányában. Mintegy két tucat elítélt vár a halálos ítélet végrehajtására, de az államban nincs megfelelő, engedélyezett szer hozzá.

Az Egyesült Államok egyik a világ 25 államának, ahol a halálos ítélte a legszigorúbb büntetés. 1976 óta 1436 elítéltet végeztek ki, a legtöbbet Texas államban (537), Oklahomában (112) és Virginiában (111). 1261 embert méreginjekcióval végeztek ki, 158-at villamosszékben, 11-et gázkamrában, hármat-hármat felakasztottak, illetve agyonlőttek.

Több mint 150 halálra ítéltet engedtek ki a börtönökből az után, hogy hosszú évek alatt bebizonyosodott, ártatlanul ítélték el őket.

Jelenleg 2943 halálra ítélt várja büntetése végrehajtását az Egyesült Államokban, ahol idén 14 halálos ítéletet hajtottak végre, tavaly 28-at. Méreginjekció hiányában néhány állam az ítéletvégrehajtás más formáiról fogadott el törvényt, Utah államban lőfegyver mellett döntöttek, Oklahomában engedélyezték a nitrogén gáz, Tennesseeben a villamosszék használatát.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.