Élet-Stílus

Több szexet akar? Egyen kevesebbet!

A recept egyszerűnek tűnik: kezdjen el a szokásosnál 25 százalékkal kevesebb kalóriát bevinni a szervezetébe, és a szexuális élete rohamosan javulni fog. Ez a végletekig egyszerűsített verziója a JAMA Internal Medicine című, orvosi szaklapban, május 2-án megjelent tanulmány egyik megállapításának.

A kutatók azt vizsgálták, hogyan hat az emberek szervezetére, és életminőségére a kalóriabevitel korlátozása. A kutatás alapjául szolgáló kísérletben 218 önkéntes vett részt. Nők és férfiak, 20 és 50 év közöttiek, testtömegindexük (BMI) 22 és 28 között volt, ami normálistól a túlsúlyos kategóriáig terjed. A résztvevőket két csoportra osztották, az egyik csoport tagjaitól megvonták szokásos kalóriabevitelük 25 százalékát, a másik csoport meg ehetett bármennyit bármiből.

A résztvevőket egy éven rendszeresen vizsgálták, és azt találták, hogy a diétázó csapat tagjai egy év elteltével a testsúlyuk átlag 12 százalékától szabadultak meg, sokkal jobban aludtak, javult az életminőségük, és nem meglepő: sokkal aktívabb szexuális életet éltek.

Azt már korábbi kutatások is bizonyították, hogy a kalóriamegvonás megnöveli az emberek várható élettartamát, és csökkenti súlyos betegségek kialakulásának kockázatát. A mostani volt azonban az első hosszú távú vizsgálat.

A recept tehát tényleg egyszerű, csak megcsinálni nem az. Olyan világban élünk, amelyikben lépten-nyomon egészségtelen táplálkozásra csábítanak bennünket, ami nagyon megnehezíti a kitartást az alacsonyabb kalóriabevitel mellett.

A kísérlet diétázó résztvevőinek tapasztalataiból azonban erőt meríthetünk. Mindannyian arról számoltak be, hogy csak eleinte volt nehéz az önmegtartóztatás, de ahogy elkezdtek fogyni, az étvágyuk is csökkent. Egyre jobban érezték magukat, sokkal kevésbé fájtak az ízületeik, sokkal több önbizalmuk lett, s mindezektől látványosan javult a szexuális életük.

A legtöbben, elsősorban azokat ételeket vonták meg maguktól, amiben a legtöbb kalória van: a zsírban és cukorban gazdag gyorsételeket, és nassolni valókat.

(FOX)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik