Élet-Stílus

Felháborodott nők ezrei osztják meg ezt a fotót

Véresre tört, kivörösödött lábak és egy pár tűsarkú cipő. Ezt a fotót mellékelte felháborodott posztjához Nicola Gavins, amit több mint tízezren osztottak meg a Facebookon.

A képen Gavins egyik barátnőjének lábai láthatók, aki a „Joey Restaurants” nevű étteremláncnál dolgozik pincérnőként a kanadai Edmontonban. A cégnél előírás, hogy a női alkalmazottaknak minimum 3 centis sarkú cipőket kell viselniük. Bár a pincérnő lába már a műszak közepén vérezni kezdett, a főnöke nem engedte, hogy kényelmesebb, lapos sarkú lábbelibe bújjon, sőt, közölte vele, hogy a másnap sem számíthat kivételezésre.

Gavins leírja még, hogy az étteremben minden nőnek meg kell vennie egy 30 dolláros egyenruhát, míg a férfiak azt vesznek fel, amit akarnak, csak legyen fekete. A szabadúszó sminkesként dolgozó nő szerint ez nem más, mint mindennapi szexizmus. Köztudottan egészségtelen cipők viselésére kényszeríteni a nőket, ráadásul veszélyes, és elfogadhatatlan.

Miután Gavins posztja elterjedt, és elkezdtek sorjázni alatta a felháborodott hozzászólások, a Joey közleményt adott ki. Azt írták, nem is kötelező náluk a tűsarkú, a szabályzatukban az van, hogy maximum 7 centis lehet egy női alkalmazott cipőjének a sarka, de minimum értékről szó sincs.

Mindeközben egy kísértetiesen hasonló esettől hangos a sajtó az óceán túloldalán, Angliában is. Ott egy nőt hazaküldtek az első munkanapjának reggelén, mert nem tűsarkú cipőt viselt. Nicola Thorp, aki recepciósként kezdett volna, az nyilatkozta a BBC-nek, hogy képtelen lett volna kilenc órán keresztül szinte megállás nélkül kísérgetni a cég ügyfeleit hatalmas épületben, különböző találkozókra.

Miután hazazavarták, Thorp úgy döntött petíciót ír a parlamentnek, hogy tiltsák meg a munkaadóknak, hogy tűsarkú viselésére kényszerítsék az alkalmazottaikat. Kezdeményezését eddig több mint 83 ezer ember támogatta.

(The Independent, BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik