Élet-Stílus

Bázel: 40 múzeum egy városban

165 ezer lakosával Bázel Svájc harmadik legnagyobb városa, és egyben az ország kulturális fővárosa. 40 múzeum, kiváló színházak, koncertek, 700 éves házak, finom sajtok, gyönyörű óváros, és a Rajna várja a francia és német határ közelében fekvő svájci kisváros látogatóit.

Három ország egy helyen

A francia és a német határ keresztülszeli Bázel utcáit, könnyen előfordulhat, hogy valaki tudta nélkül átlép egy másik országba. Svájc, Franciaország és Németország határai egy kikötőben, a Dreiländereck-nél találkoznak, itt egy szobrot is állítottak, amelynél állva elmondhatjuk magunkról, hogy egyszerre három országban is vagyunk. Az országok találkozása érdekessé teszi a tömegközlekedést is: a sok “külföldről” munkába járó miatt német villamosok és francia buszok is keresztülszelik Bázelt. Arról nem is beszélve, hogy a svájci város repülőtere francia területen fekszik, mégis meg lehet közelíteni úgy, hogy közben nem lépünk be az Európai Unió területére.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Nevük van a házaknak

Évszázadokkal repül vissza az ember az időben Bázel dombokra épült óvárosának keskeny köves utcáin sétálva. Feltételezések szerint Bázel már a Krisztus előtti ötödik században lakott volt. A rómaiak erődöt emeltek itt, a bázeli püspökséget 343-ban alapították meg. Ebben a városban volt Svájc első vasútja, és az ország legrégebbi egyetemét is itt alapították 1450-ben, épülete a mai napig áll, ahogyan az óvárosban számos több mint 700 éves ház is.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Érdekesség, hogy minden régi háznak neve van, amely építésének feltételezett dátumával felfestve látható a falakon. Számos régi épület színes zsalus ablakait futónövények díszítik, a nyitva álló kapukon benézve rendezett kertek, szép szökőkutak, hangulatos ivókutak bukkannak elő. Bázelben van a világ nemzeti bankjainak bankja, a pénzintézetek főfelügyelője, a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) székháza is, amely egyben a világ legrégebbi pénzügyi intézménye.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

A város központja az óvárosi piactér, a Marktplatz és környéke, ahol a városháza jellegzetes épülete is található mesebeli vörös tornyokkal. Innen nem messze Bázel egyik jelképe, egy íves kőhíd vonja magára a figyelmet. A Rajna folyón biztosan minden Bázelbe látogató turista átkel a hídon, amelynek eredetije 1225-ben épült. A svájci kisváros egyébként mindig épülő-szépülő hely is egyben, ahol világhírű építészek modern alkotásaival is találkozhatunk. Elég csak a Kunstmuseum idén átadott új épületére, a kiállítási központra vagy a sikeres gyógyszercég, a Roche székházára gondolni.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Világhír és zsebmúzeum

Bázelt Svájc kulturális fővárosának is nevezik, a városban mintegy 40 múzeum található. Nincs még egy város Európában, ahol ilyen kicsi területen ennyi színvonalas múzeum lenne: világhírű a Kunstmuseum képzőművészeti gyűjteménye, a fémből készült mozgó műalkotásokat bemutató Tinguely Múzeum, és Svájc leglátogatottabb múzeuma, a Fondation Beyeler is, amely a modern és kortás művészet világából rendelkezik különleges műgyűjteménnyel.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Kevésbé értékes alkotásokat mutat be, mégis híres a mérete miatt “nadrágzseb múzeumnak” becézett múzeum, a The Hoosesagg Museum. A múzeum tulajdonképpen egy bejárati ajtó kirakata mögött mutat be különböző érdekességeket, éppen eperrel kapcsolatos tárgyak láthatóak. A The Hoosesagg Museum igazgatója a ház tulajdonosa is egyben, akit egyébként bárki felhívhat, ha gyűjt valamit, és szeretné kiállítani az ajtóban.

Szeméttelepen talált csövekből, drótokból, kidobott alkatrészekből összeeszkábált fémből készült mozgó műalkotásokat mutat be a korábban már említett Tinguely Múzeum. Jean Tinguely az egyik leghíresebb svájci művész, gépszobrai világszerte ismertek, érdekes mozgó szökőkútjai Bázelben több helyen is láthatóak. A városközpontban lévő Tinguely-szökőkútban egy nagy vízfelületen számos mozgó szobrocska forog, integet, a vizet magán áteresztve, szétterítve. A játékos szökőkút télen-nyáron nagy látványosság: az utcán sétálók legnagyobb örömére a fagy beköszöntével sem állítják le, akkor különböző érdekes jégszobrok jönnek létre körülötte.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Családok számára jó élmény a Papírmalom Múzeum látogatása, amely nem csak kiállításon mutatja be az egykori bázeli papírmalmok működését, hanem egy működő malomba invitál. A papírgyártás és nyomtatás stációit testközelből mutatják be a múzeum dolgozói, a látogatók maguk is kipróbálhatják a papírmerítést és a nyomdai előkészítést, nyomdagépek működését is.

Ezer koncert évente

Aki kulturális élvezetre vágyik, feltétlenül látogasson el Bázelbe, ahol gyakorlatilag az év minden napján találkozhatunk valamilyen zenei vagy színházi programmal. Évente közel ezer koncertet rendeznek Bázel gyönyörű terein, utcáin és templomaiban, valamint a kisváros rendszeresen ad otthont különféle zenei fesztiváloknak. Meglepetés lehet, hogy Bázelben alapították az ország első zenés színházát. A város a mai napig hű a történelméhez: kisebb és nagyobb színházai országszerte meghatározóak.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Kábelkomp a Rajnán
Bázeli specialitás a belvárosban a Rajna folyó mentén több helyütt igénybe vehető kábelkomp, amit csengővel hívhatunk magunkhoz. A hajók motor nélkül, a két part között kifeszített acélsodronyra kapcsolódva, a folyó sodrását kihasználva szállítják utasaikat. A hajók napközben folyamatosan turistákkal ingáznak, estére azonban romantikus vacsorához is bérelhetőek: sokan rendeznek a vízen szerelmes fondüzést.

Mit érdemes hazavinni?

Svájc híres a minőségi élelmiszereiről, ízletes csokoládéiról, sajtjairól, amelyek számos helyen beszerezhetőek Bázelben. A majdnem minden sarkon sorakozó szupermarketek mellett a Marktplatzon piacot is találni ilyesmit, ahol kizárólag svájci termelők árulják a portékáikat. Bázel utcáin sok bolt kínál eladásra svájci bicskát, minőségi órákat – persze meg is kérik az árát.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Jó hír azonban, hogy vízre nem kell költeni: szinte bármelyik sarkon feltölthetjük a vizes flakonunkat, ugyanis 170 iható minőségű csobogtató szökőkút és ivókút található Bázelben.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik