Élet-Stílus

Olvasni tanítja az üzletember a hajléktalan nőt

És ki a te Amy Joe-d?

Az orlandói Greg Smith minden reggel elsétált egy hajléktalan nő mellett. És a nő – mint azóta kiderült, Amy Joe-nak hívják – minden reggel ráköszönt, szép napot kívánt neki.

Gregnek áprilisban elmaradt egy üzleti találkozója, és mivel akadt néhány szabad órája, úgy gondolta, meghívja ebédelni Amy Joe-t. Sok mindent megtudtak egymásról, kiderült például, hogy a 48 éves nő Angliából érkezett, a családja a mai napig a szigetországban él. Greg számára az is világossá vált, hogy

Amy Joe nagyon szeretne megtanulni olvasni.

Gyakran eljár a könyvtárba, és néhány dollárért cserébe megengedik neki, hogy pár órát ott töltsön egy-egy könyvvel. Greg két dolgot is elhatározott a közös ebéd közben: hogy ezentúl minden kedden meghívja ebédelni Amy Joe-t, és hogy segít neki megtanulni olvasni.

Smith kocsijában épp volt egy könyv: Josh Hamilton baseball-játékos önéletrajza, amelyben arról ír, hogy kemény csatát vívott a kábítószerekkel és az alkohollal, de a hit segítségével sikerült talpra állnia. Greg úgy érezte, hogy ez – már csak a könyv témája miatt is – jel, és azóta ebből a könyvből tanítja az olvasást Amy Joe-nak.

Smith néhány napra szállodai szobát bérelt a nőnek, eközben az interneten gyűjtésbe kezdett egy közösségi finanszírozást lehetővé tevő site-on. Az „Amy Joe Alapítvány” oldalára 5 nap alatt több mint 5800 dollárnyi támogatás érkezett közel 200 embertől. A pénzből ruhát, ételt, könyvtárbelépőt tudnak vásárolni Amy Joe-nak – és ha ilyen szépen gyűlik a pénz, akkor még néhány sorstársának is.

Greg a Facebookon írta meg kettejük történetét; a bejegyzést eddig 41 ezren osztották meg. Ezt írja a post végén:

Sosem tudhatod, mit tehetsz másokért, amíg meg nem próbálod. És ki a te Amy Joe-d?

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik