Élet-Stílus

Van ami a marihuánánál is jobb Jamaikában

Jamaika nem csak a jamaikaiaké. Bár a Karib-tengeri sziget nem egy tipikus turistacélpont, évente tízmilliók választják nyaralásuk helyszínéül, ami nem csoda, hiszen a természeti csodáit elnézve olyan érzése támad az embernek, hogy az igazi paradicsomba került. Világító víz, megmászható vízesés, rafting bambusz tutajjal, kolibri etetés, tengerparti lovaglás, finom ételek - csak néhány dolog, amit a sziget kínál az utazóknak.

Marihuána és reggae zene – a legtöbb embernek ez a két dolog jut eszébe, ha Jamaikára gondol, pedig a Karib-tengeri sziget sokkal több ennél. Meglepő, de igaz: a helyiek többsége nem füvezik és csak a lakosság öt százaléka a rasztafariánus mozgalom követője – persze ennél azért több embernek van raszta haja, de ez nem egyenlő a gondolkodásmóddal. Bob Marley szülőhazájának csodálatos természeti kincsei, hófehér homokos tengerpartjai, finom ételei és kultúrája évente tízmilliókat vonz. A 240 kilométer hosszú és 80 kilométer széles sziget lakossága mindössze 2,7 millió, autóval is könnyen bejárható, felfedeznivaló pedig akad bőven.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Rafting bambusz tutajjal

Annak idején a farmerek bambusz tutajokkal vitték le a folyón a gyümölcsöket és zöldségeket, hogy eladják őket a nagy tengerparti városokban. A szállítás azóta modernizálódott, de a mai napig tucatszámra készülnek a tutajok a Martha Brae folyó partján, ugyanis a leleményes “kapitányok” ezekkel hívják különleges utazásra a turistákat. Minden “kapitány”, ahogyan a mi Mcleodunk is, saját magának építi a tutaját szárított bambusz törzsekből. Az építés néhány napig is eltart, és a kész tutaj pár hónapig használható csupán, utána újra neki kell állni a munkának. Neki is állnak, Jamaika egyik legnépszerűbb kültéri kalandját ugyanis rengetegen akarják kipróbálni: az 5 kilométeres úton fantasztikus élményben van része az utazónak, még a legsűrűbb napon is relaxáló élmény, ahogy gyönyörű környezetben siklik a tutaj a vízen.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Sun Valley ültetvény

Jamaikában számos olyan trópusi gyümölcs terem, amit idehaza csak a boltok polcain látunk, de természetes környezetében soha. Ha valaki többet akar látni ezekből az út melletti mangófáknál, akkor érdemes ellátogatnia egy ültetvényre. Ocho Rios város közelében található az egyik legérdekesebb ilyen hely, a családi tulajdonú, jelenleg is működő Sun Valley ültetvény. A látogatókat az egyik tulajdonos, Lorna Binns személyesen vezeti körbe, a kényelmes bóklászás közben egymás után tűnnek fel az ismerős és kevésbé ismerős trópusi nővények, köztük banánfa, mangó, ananász, kókusz, kakaó, kávé. A sétát áthatja a történelem: a rabszolgatartástól napjainkig mesélnek az ültetvény életéről, megismerkedhetünk a növények terápiás és gyógyászati értékeivel, végül pedig természetes gyümölcslevekkel, friss kókusztejjel és Jamaika nemzeti reggelijével is kínálják a vendégeket.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Apropó reggeli: a tányéron középen látható az “Ackee and Saltfish”, azaz az akiszilva és valamilyen tengeri hal keverékéből összeálló, jellegzetes ízű, tojásrántotta állagú étel, ami személyes kedvencem lett. Körülötte balról és jobbról sárga sült trópusi kenyérfa szeletek, valamint sült és főtt banán.

Fotó: Visit Jamaica
Fotó: Visit Jamaica

Glistening Waters, ahol világít a víz

A világon mindössze három helyen tapasztalható olyan jelenség, mint ami Jamaika egyik öblében Falmouth város közelében: esténként fénylik a víz. Ez a természeti csoda egy mikroorganizmusnak köszönhető, amelynek ezen a helyen a tengerbe torkolló folyók miatt pont ideális a víz. A biolumineszcens egysejtűek akkor világítanak, ha mechanikai stressz éri őket, és nagyon kis nyomásváltozásokra is reagálnak: csónakok közelében vagy akár az úszó ember által megkevert vízben is megdöbbentő fényeffektusokat eredményeznek. Ezt kihasználva esténként a Glistening Waters vizén számos hajó szeli a habokat, a bátrabb utasoknak lehetőségük van fürdőzni is a különleges világító vízben.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Megmászni egy vízesést

Biztosan sok gyönyörű vízesést látott már, de volt már olyan, amit meg is mászott? Jamaikában a Dunn’s River Falls and Park nevezetű területen Ocho Rios város környékén egy olyan egyedi lépcsős vízesés található, amely ezt a lehetőséget kínálja. A mészkőképződmények sora képzeletbeli lépcsőket alkot, amely a Karib-tenger felé keskenyednek. Az út egyáltalán nem veszélyes, mivel csak kevés mennyiségű, alig bokáig érő víz folyik le és bármikor kiléphet belőle, de a mászást túravezetővel javasolják a balesetek elkerülése végett.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Kísértetház igazi szellemekkel

Népszerű éjszakai programnak számít egy rettegéssel átitatott túra a Rose Hall házban Montego Bay közelében. A legenda szerint egy fehér boszorkány és az ő áldozatai kísértenek a házban, a történetet egy drámai séta során mesélik el, amely közben garantáltan igazi szellemekkel találkozik az ember – ha másképp nem is, néhány statiszta segítségével, akik a házon belül és a koromsötét kertben sétálva rémisztgetik a gyanútlan látogatót.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Kolibri etetés

Jamaika az ornitológusok paradicsoma, tartósan mintegy 200 madárfaj él a szigeten, ráadásul közülük 25 faj és 21 alfaj sehol máshol a világon nem található meg. Az ország nemzeti madara a csak Jamaikán élő piroscsőrű szalagos kolibri, amelyet a helyi lakosok egyszerűen imádnak, széles körben használt nemzeti szimbólummá is vált: megtalálható a papírpénzeken és számos társaság emblémáján is. A Rockalnds Bird Sanctuary jó lehetőség azoknak az utazóknak, akik mindenképpen testközelből szeretnének találkozni egy piroscsőrű szalagos kolibrivel. Akinek van egy kis türelme, akár meg is etetheti a kis madarakat a saját kezén: bal kézzel cukros oldatot, míg jobbal ülőhelyet kínálva hívják őket magukhoz.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Nem lehet kihagyni: jerk csirke

A zseniális karibi konyha egyik remeke a jerk csirke, amit Jamaikában minden sarkon megtalálni utcai kajaként és ötcsillagos éttermi menün egyaránt. A füstöléssel, sütéssel, és speciális csípős fűszerrel készülő ételhez gyorsan hozzá lehet szokni, és ha valaki megunta a csirkét, megkóstolhatja a jerk halat, bárányt vagy zöldésget is. Érdekesség, hogy a jerk annak idején egy tartósítási eljárás volt, innen nőtte ki magát a sziget nemzeti ételévé.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Raszta múzeum

Montego Bay belvárosában található egy múzeum, amelynek egyik részében a rasztafariánus mozgalom történetét ismerhetjük meg, míg egy másik teremben Jamaika történelmét mutatják be. Az ország lakosságának csupán öt százaléka vallja magát rasztafárinak, a vallás vagy mozgalom lényege egy szóban a szeretet. Kiindulópontja a szegénység, a társadalmi elnyomás és az egyenlőtlenség elleni küzdelem, melyek nem csak vallási eszmék, hanem globális problémák is.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

A piac mélyén

Minden ország népéről sokat elárul, ha megnézzük a helyi piacot. Montego Bay város központi piacán hétvégén látható a legnagyobb forgatag, de bármely hétköznapi napon is belekóstolhatunk a hangulatába. Egymás mellett sorakoznak az európai szemnek jó eséllyel ismeretlen zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, a sorok között sétálgatva pedig elcsíphetünk egy kicsit a jamaikaiak által beszélt dallamos angolból.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

A Jamaikába utazók garantáltan találkoznak a helyi kézműves termékek fő csapásvonalával, a faragott szobrokkal. Az összes olyan helyen megtalálhatóak a fafaragó utcai művészek, ahol a legkisebb esély is lehet turisták előfordulására, gyönyörű apróságokat, jellegzetes szuveníreket és használati tárgyakat is készítenek, ráadásul viszonylag pénztárcabarát áron adják őket.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Ricks Café, a világ 10 legjobb bárja között

A 7700 fős Nigril város lakosságának számát rendszeresen megduplázzák a turisták, ez Jamaika egyik legkedveltebb célpontja a fiatalok számára. Gyönyörű áttetsző vizű fehérhomokos tengerpartjain folyamatosan vibráló élet zajlik, egymást érik a bárok, az éttermek, a vizisportolási lehetőségek, és közben szól a jellegzetes jamaikai reggae zene. Itt található a Ricks Café is, amit a világ 10 legjobb bárja közé választottak. A hely egyik fő attrakciója a sziklaugrás: egész nap sorban állnak a turisták, hogy magaslati pontokról a vízbe vessék magukat, közben százak szurkolnak nekik.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Azoknak, akik a sziklaugrás helyett inkább egy kis lazításra vágynak, remek lehetőség a káprázatos naplemente nézése a Ricks teraszáról egy jó jamaikai rummal a kézben. És persze az elmaradhatatlan reggae, ami mindenütt élőben szól Jamaikában.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Lovaglás a tengerparton

Annak sem kell unatkoznia, aki már megnézte az összes látványosságot és ráunt a fürdőzésre, hiszen az összes kiépített partszakasznál számos lehetőség kínálkozik időnk eltöltésére. Népszerű a tengerparti lovaglás, a búvárkodás, a legkülönfélébb vizisportok, és az üvegfenekű hajótúrák is.

Jó hírek:

  • Magyar állampolgárok 30 napig vízummentesen nyaralhatnak Jamaikában
  • Megkönnyíti a kommunikációt, hogy az angol a hivatalos nyelv
  • Jamaika éghajlata nagyon jó, a nappali átlaghőmérséklet egész évben 31 °C
  • A jamaikaiak nagyon vendégszeretőek
  • Remek a helyi konyha, közel áll a mi ízeinkhez

Néhány tanács utazás előtt:

  • Értékeinkre érdemes kifejezetten ügyelni, a nagyobb vagyontárgyakat hagyjuk otthon vagy zárjuk el a szálloda széfjében
  • Az esős évszakban, májustól decemberig gyorsan változhat az idő
  • Bizonytalan a tömegközlekedés és külföldieknek nehézkes az autós navigáció, érdemes megfizethető áron sofőrt fogadni vagy szállodai buszokat igénybe venni

Ajánlott videó

Olvasói sztorik