Élet-Stílus

13 percen át élesztette újra Vilmos bácsit a hős tanárnő

Vilmos bácsi és felesége épp a karácsonyi ajándékként kapott Bródy János koncertre igyekeztek, amikor az idős úr hirtelen szívmegállás miatt minden előjel nélkül összeesett a Thököly út és Szabó József utca sarkán.

A sors pikantériája, hogy az idős pár nem budapesti, egy kis Vas megyei faluban élnek, így ha mindez otthon történik, szinte esély sem lett volna a túlélésre. Vilmosnak azonban szerencséje volt, mert Balika Tímea testnevelőtanár épp abban a pillanatban szállt ki barátnője autójából, amikor az úr eszméletét vesztette.

Csak egy botlást halottunk, utána pedig jajveszékelést, majd amikor hátranéztünk láttuk, hogy a járdán fekszik egy idős bácsi. Hirtelen mindenki sokkot kapott körülöttünk a döbbenettől, úgyhogy én értem oda először. Egyébként nekem sem sok hiányzott, de szerencsére sikerült összeszednem magam.

Tímeát sportolóként hajtja a tét, és úgy gondolja, most is főként a küzdeni akarásnak, versenyszellemnek köszönheti, hogy felszívta magát, és ijedelem helyett cselekedni tudott – mesélte lapunknak.

A 28 éves lány stabil oldalfekvésbe tette az ájult urat, közben pedig hívta a mentőket.

A testnevelési egyetemen nagyon komolyan vették, hogy tudjuk ezeket az alapvető életmentő technikákat mint a stabil oldalfekvés, és a szívmasszázs. Emellett pedig a jogosítvány megszerzése közben szerzett tudásomat is felhasználtam. Valahogy minden beugrott magától. A barátnőim szerint úgy tettem a dolgom, mintha világ életemben ezzel foglalkoztam volna.

A lány végig telefonos kapcsolatban volt a mentőkkel, a diszpécser folyamatosan utasításokat adott Tímeának, hogy miként végezze a szívmasszázst, mire figyeljen oda.

Vilmos bácsi, és megmentője, Tímea
Vilmos bácsi, és megmentője, Tímea

A köszönet egyébként nem csak nekem jár, ugyanis 13 percen keresztül egyedül biztosan nem tudtam volna kézzel szívkompressziót végezni. Pár perc után mögöttem termett egy hölgy, aki megkérdezte, hogy miben segíthet, én pedig megkértem rá, hogy váltsuk egymást. Így ketten próbáltuk életben tartani Vilmos bácsit. Plusz egy idő után megjelent egy ápolónő és egy orvos is, szóval a végén ők még szakszerűbben el tudták látni a sérültet.

Vilmos bácsit a mentők a Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetbe szállították, ahol azonnal műtéten esett át, majd 48 óráig altatásban tartották – folytatja a történetet Vilmos lánya, dr. Halász Júlia.

Csak a felébresztése után derült ki, hogy semmiféle neurológiai károsodást nem szenvedett, amely az orvosi szakvélemények alapján egyértelműen annak köszönhető, hogy Tímea hibátlanul végezte az életmentést. Ez azt jelenti, hogy édesapám nem csak az életét, hanem a tökéletes és gyorsabb felépülés lehetőségét is neki köszönheti.

Júliáék elképesztően hálásak mind Tímeának, mint pedig a mentősöknek, orvosoknak. Elmondása szerint édesapja a szakszerű segítségnek köszönhetően jól van. Kiderült, hogy – bár semmilyen káros szenvedélye nem volt – koszorúér-szűkület okozta a hirtelen szívmegállást. Az orvosok szerint ennek a betegségnek ez az első tünete. Mostantól azonban kezeléseket és gyógyszereket kap, így többet nem ismétlődhet meg a tragédia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik