Élet-Stílus

Hogyan érheted el az otthonod melegét? (X)

Az Otthon Melege Program 2016. július elsejétől 5 milliárd forinttal induló vissza nem térítendő támogatást biztosít azon magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyek számára, akik a tulajdonukban levő épület energetikai korszerűsítésére és felújítására pályáznak.

A program sikeres teljesüléséhez számos pontnak kell megfelelni. Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy egy épületre csak egy pályázat fogadható el, továbbá a pályázó nem részesülhetett felújítási támogatásban az elmúlt 10 évben. Az egylakásos, hagyományos technológiával 1996 előtt épült családi házak fűtött alapterülete nem lehet több 135 m2-nél. Nem kaphat támogatást, akinek lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adó- vagy adók módjára behajtható köztartozása van, illetve az igénybevételhez megfelelő önerővel kell rendelkezzenek. Utóbbi függ a vállalt felújítás típusától. Ha például csak hőszigetelést vállal a pályázó, úgy 40% támogatáshoz 60% önerő szükséges, a teljes támogatás nem lehet több, mint 1.500.000 Ft. Ha ehhez megújuló energia hasznosító rendszert is kiépítenek, úgy a teljes beruházás 45%-a a támogatás, és 55% az önerő, de legfeljebb 1 500 000 Ft. A teljes támogatási összeg, azaz 2.000.000 Ft akkor kérhető, ha hőszigeteléssel együtt más energiahatékonysági fejlesztést is bevállalnak, emellett pedig kiépítenek legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert.

shutterstock_34549039n

Nézzünk házszigetelésre egy példát. Ha házunk kerülete 50 méter (135 négyzetméter lakóterület esetében ez átlagosnak vehető), és a homlokzat nem magasabb, mint 3,5 méter úgy 175 m2 szigetelendő felülettel számolhatunk. 7.500 Ft/m2 anyag- és kivitelezési díj esetén a szigetelés nem kerül másfél millió forintba, és a támogatás felső határát akkor sem érjük el, ha a kiegészítő munkák (ablakpárkány pótlása, csatorna áthelyezés, stb.) költségeit is figyelembe vesszük.

Ha a saját erőhöz pillanatnyilag nem áll rendelkezésünkre az összeg, úgy arra hitelt lehet felvenni, amit a fűtési költség megtakarításból törleszthetünk, de a komfortos, meleg otthont már az első télen élvezheti a család.

Amennyiben hőszigetelésben gondolkodik, célszerű hosszú időre tervezni, több terméket és annak paramétereit figyelmesen megvizsgálni. Érdemes tartós, megbízható, akár piacvezető márkát választani, amelyet nem is kell sokáig keresgélnie, hiszen az Austrotherm minden kívánalomnak megfelel. A folyamatosan ellenőrzött minőség az egyik legjobb választás, ha a rezsicsökkentést és költséghatékonyságot tűzte ki céljául.

Döntsön tudatosan, mert van, amin nem éri meg spórolni! De miért is kellene, hiszen a tavaszi GRAFIT REFLEX® akcióban  rendkívül kedvező áron juthat hozzá a prémium termékhez.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik