Élet-Stílus

Az LSD szétszedi, hogy aztán újra összerakja az agyad és ennek jótékony hatása is van

Az utóbbi időben egyre több tanulmány jelent meg az ellenőrzött LSD használat jótékony hatásairól. Ez persze korántsem azt jelenti, hogy egészséges dolog, ha drogokkal és hallucinogén vegyi anyagokkal tömjük magunkat, csupán arra próbálnak meg egyre többen rávilágítani, hogy kis mennyiségben, ellenőrzött körülmények között az LSD hasznos is lehet. A felmérések szerint, akik orvos által felírt rendszeresen adagolt tudatmódosítókkal élnek, sokkal békésebbek, nyugodtabbak és körükben kevesebb százalékban fordul elő családon belüli erőszak. Emellett pozitív hatással van az egyéb függőségekre is, mivel akik ilyen szerekkel élnek, kevesebbet cigiznek, dohányoznak vagy fogyasztanak alkoholt.

rebloggy.com

Az LSD emellett sokat segít azoknak a betegeknek is, akik képtelenek valamilyen őket ért trauma feldolgozására. A tanulmányok szerint rengeteg rákbeteg használja a szert, hogy szembe tudjanak nézni a halállal. Egy ideig a kutatók bajban voltak azzal, hogy kimutatható eredményekkel bizonyítsák az LSD kártékony hatását az agyra, ám az első modern orvosi mérések bebizonyították, hogy a túlzott fogyasztás akár súlyos agykárosodást is okozhat.

rebloggy.com

Az orvoslás és a közvélemény tehát hosszú ideig azon az állásponton volt, hogy a drog rossz, ám ez most annyiban változhat, hogy a kevés, kontrollált fogyasztás akár jó is lehet. Ezt a Proceedings of the National Academy of Sciences által megjelentetett tanulmány állítja, amely szerint az agyunk LSD használatakor sokkal egységesebben működik, mint józan állapotban. Az önkéntesek, akiken a teszteket végezték, egy-egy hallucináció alkalmával az agyuk teljes egészét használták, olyan területek és érzékközpontok léptek működésbe, amelyek egyébként normál esetben nem szoktak.

joshuashake.tumblr.com

A kutatás vezetője, Robin Carhart-Harris szerint rendes esetben az agyban különálló hálózatok működnek, ilyen hálózatok felelősek a mozgásért a látásért és az érzékelésért, ám a hallucinogén anyag hatására ezek a hálózatok megbomlanak és helyettük egy sokkal komplexebb érzékelési rendszer jön létre, amelyben minden fogadott információ összekapcsolódik és hat egymásra.

A kutatást végzők szerint hatalmas áttörést sikerült elérniük azzal, hogy kimutathatóan tudják bizonyítani az LSD ilyen irányú hatásait. Állításuk szerint megfelelő körülmények között sok mentális problémával küzdő emberen segíthet, ha LSD-t fogyasztanak. Most már csak az a kérdés, hogy a társadalom megengedő lesz-e a gyógyulni vágyókkal szemben.

Konbini

Ajánlott videó

Olvasói sztorik