Élet-Stílus

A kiadós szex tényleg felér egy edzéssel?

Felhevülni és megizzadni teljesen más érzés ágyban, párnák közt, mint egy edzőteremben, vagy a futópályán. A kétféle tevékenység végeredménye nagyon hasonlónak tűnik, de vajon egy kiadós összebújás tényleg kiváltja az aznapi, ideális esetben minimum 30 perces edzést? És vajon akkor is számít, ha egyedül van az ember, vagy feltétlenül kell hozzá partner is?

A szexre, és maszturbációra adott fiziológiai válaszaink nagyon hasonlóak ahhoz, amit testmozgásra produkálunk.  Azt már az 1960-as években elvégzett kutatások eredményei is bizonyították, hogy szex közben, csakúgy mint egy edzés során, nő a légzésszám, és a vérnyomás, a lélegzetvétel pedig szaporább lesz.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Nemrég ezeket a kísérleteket megismételték modern, vezeték nélküli műszerekkel, amik nem csak pontosabban mérnek, de sokkal kevésbé zavaróak a résztvevők számára. Az eredmények azt mutatták, hogy a szex által okozott fiziológiás stressz intenzitása egy teljes erőbedobással végzett edzésének átlagosan a 75 százalékát hozza.

Azt is megfigyelték azonban, hogy szex közben a stressz szintje időszakosan változik: az átlag 33 percnyi szexuális aktivitással töltött idő legnagyobb részében alacsony. Legutóbb, egy fiatal, heteroszexuális kanadai párokkal végzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy a szex végeredményben egy nem túl megerőltető edzéssel, mondjuk gyors gyaloglással egyenértékű. Maszturbáció során, a változások intenzitása alacsonyabb, és sokkal rövidebb ideig tartanak, ami azt jelenti, hogy nagyjából annyit ér, mint a lassú séta.

fitness (fitness)
24.hu

Szóval az, hogy a szex felér-e egy edzéssel, attól függ ki mit ért edzésen. Ha megelégszünk azzal, hogy ugyanazokat a fiziológiás változásokat éljük át, akkor igen. Ha viszont vesszük, hogy ezek a változások egy normál testedzés alatt, hosszan és konstans fennállnak, akkor nem.

Ráadásul, eddig csak a kardió-edzésről volt szó, holott az izmok dolgoztatása, fejlesztése legalább ugyanennyire fontos. Az szex ilyen irányú vizsgálata azonban még várat magára. Ahogyan azt is fel kell még térképezniük a tudósoknak, hogy miért különböznek a szexre adott fiziológiás reakciók a férfiaknál és a nőknél, hogyan befolyásolja ezeket a póz, vagy az hogy melyik résztvevő aktívabb.

Szóval számtalan kihívás áll még a tudomány előtt, de annyit már most is nagy biztonsággal kijelenthetünk, hogy a szex jó, és egészséges, gyakoroljuk minél többet, de ha fitten szeretnénk élni, azért az edzéseket se lustálkodjuk el.

(Daily Mail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik