Élet-Stílus

Szentesíti a melegházasságot a norvég evangélikus egyház

Elsöprő többséggel döntött a homoszexuális párok egyházi házasságkötésének engedélyezése mellett Norvégia elsőszámú felekezete.

A nyugat-norvégiai Trondheimben megtartott szinóduson a 115 résztvevő közül 88-an szavaztak a jelenlegi liturgia megújítása mellett, hogy így a heteroszexuális párok mellett az azonos neműek házasságra lépését is megszentelhessék. Az intézkedés az új liturgia elfogadása esetén lép életbe, vagyis várhatóan 2017 januárjában, a következő szinódus alkalmával.

Ha az intézkedést az egész norvég lutheránus egyházra ki is terjesztik, minden lelkész fenntarthatja magának a jogot arra, hogy elutasítsa meleg párok összeadását.

Jelenleg a homoszexuális párok egyházi keretek közötti házasságkötését csupán Svédországban, Dániában és az angolszász országok néhány kongregációjában ismerik el. Gard Sandaker-Nilsen, a Nyitott Egyház vezetője úgy vélte, ez üzenet a norvég társadalomnak arról, hogy a homoszexuálisokat sem kellene másképp kezelni, valamint az egész világnak és a többi egyháznak is arról, hogy két azonos nemű ember szerelmét is el kell ismerni vallási téren is.

Dániát követően Norvégia volt a világ második országa, ahol 1993-ban engedélyezték az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolatát, az 5,2 milliós skandináv országban 2009 óta tarthatnak polgári esküvőt a homoszexuális párok. A norvég statisztikai hivatal adatai szerint tavaly a norvégok 74 százaléka az evangélikus egyház tagja volt, ez a szám azonban folyamatosan csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik