Élet-Stílus

Ezek lehetnek a korai menopauza jelei

A változó kor kezdete átlagosan az 51. év körüli időszakra tehető. Ezzel szemben korai klimaxról akkor beszélhetünk, ha a tünetek negyven éves kor előtt jelentkeznek.

A korai menopauza viszonylag ritka, ám azoknál, akiknél valamiért mégis előbb érkezik teljesen felboríthatja a családtervezési szándékot

– magyarázza Alan B. Copperman ,a Mount Sinai Kórház orvos igazgatója.

Korai petefészek kimerülés esetén a petefészkek túl korán elvesztik mind hormontermelő-mind pedig érett petesejt-képző funkciójukat. Hogy a változó kor miért jelentkezik egyes nőknél 20-30 éves kor körül, sokszor rejtély. Olykor gyógyszereket, kromoszóma-rendellenességet, (például a Turner -szindróma) autoimmun betegséget, vagy a genetikát sejtenek a háttérben.

Ha az anya korai menopauzában szenvedett, akkor nagy eséllyel továbbörökíti ezt a hajlamot a lányára is

– mondja Copperman

A korai menopauza lényegében ugyanazokat a tüneteket okozza, mint amiket normális klimax esetében is tapasztalnak a nők.

Nagyon fontos azért megjegyezni, hogy az alábbi érzetek számos más egészségügyi problémára is utalhatnak, ezért nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni.

Gyakran előfordul olyan, hogy a vizsgált nők petefészkével minden rendben, másfelé kell keresni a panaszai okát. Csak mert a menstruáció szabálytalan, vagy valamilyen hormonális változás állt be, nem jelenti biztos, hogy a petefészkek nem működik normálisan

– magyarázza Copperman.

1. A szabálytalan menstruációs ciklus

A szabálytalan menstruációs ciklus azt jelenti, valami nincs rendben a peteéréssel. Petefészek öregedés esetében a peteérés gyakran korábban következik be a cikluson belül, a menstruáció előbb érkezik, majd két rövidebb ciklus után egy vérzés kimarad, vagyis felborul a korábban megszokott ciklus. De ilyenkor is tartsuk szem előtt, hogy rengeteg más dolog okozhat ilyen tünetet, ezért előfordulhat, hogy egy nagyon egyszerűen kezelhető egészségügyi probléma áll a háttérben.

2. Hőhullámok

A hőhullám a menopauza egyik legjellemzőbb tünete. A nők egy része naponta egyszer, mások óránként tapasztalják ezt a kellemetlen érzetet. Előfordulhat továbbá éjszakai verejtékezés, rossz alvás, illetve álmatlanság. Szerencsére bőven akad kezelési lehetőség, amivel enyhíthetőek a tünetek: a hormonterápiától kezdve, az egyéb gyógyszereken át, egészen az alternatív gyógyászatig.

3. Hüvelyszárazság

Az ösztrogén hormon jelenlétében fokozódik a hüvelyváladék termelődése, ám mivel a menopauzával együtt csökken az ösztrogén szintje, így odalent is felborul az egyensúly, és hüvelyszárazságot tapasztalhatunk. Az intim együttlétekkor a síkosító gél jó megoldás lehet, ezenkívül a nőgyógyász tud segíteni a probléma hosszútávú kezelésében.

4. Hangulatingadozások

A folyamatos hőhullámok, és izzadás, az álmatlan éjszakák, valamint a hormonok ingadozása a kedélyállapotra is hatással vannak.

Mi a megoldás?

Az orvostudomány mai állása szerint a korai menopauza nem visszafordítható, így csak a tüneteket lehet kezelni, de valódi gyógymód nincs.

(via SELF)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik