Élet-Stílus

“22 800 forintból éljen meg Orbán Viktor és Rogán Antal!”

Pál Anna Viktória
Pál Anna Viktória

fotóriporter. 2016. 04. 09. 19:06

Gyűjtögetnek, hogy legyen mit enni, inni vagy legyen miből utazni.

Körbenéztünk a vasazók világában.  Van forgalom, pedig ma már egy hatalmas kád elszállítása sem nagy biznisz. Míg egy éve 70 forintot fizettek egy kiló vasért, ma már csak 21-et. Pár száz, pár ezer forintot kapnak a gyűjtögetők, van aki vonatjegyet vesz, más kannásbort és van akinek ez az egyetlen bevétele. A telepen megfordult emberektől azt kérdeztük, mit hoz, mit visz.  Többet is megtudtunk róluk.

Mélyszegénységi riport Budapest belvárosából.

Fotó: Pál Anna Viktória

A volt Máv Kórház, ami van, tetszik tudni, a mostani Honvéd Kórházból hoztam a papírt, ez a tegnapi eresztés és a mai. A tegnapi volt 80 kiló, ez olyan 140, majd kiderül a mérésnél. Ez is jó, ennek is kell örülni.

Fotó: Pál Anna Viktória

Ki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli! 120 kg papír, kilója 10 forint, összesen 1200.

Fotó: Pál Anna Viktória

33,5 kiló lemez, 34,7 kiló vas, 7,9 kiló alumínium sörösdoboz, 1,5 kiló horgany, 0,3 kiló saválló, 2822 forint.

Fotó: Pál Anna Viktória

Megmutatom a pillangókésem. Valamivel meg kell védenem a mamát, ha megtámadnák.

Fotó: Pál Anna Viktória

3,3 kiló alumíniumdoboz, 560 forint.

Drága csillag, amíg gyűjtögetek, addig játszok, le akarok menni Fehérvárra a haverhoz. 1300 forint a vonat. 70 kilométer. Magyar nótát, csárdást, keringőt és operettet játszom szájharmonikán 1954 óta, az életem a hangszer.

Fotó: Pál Anna Viktória

22 800 forintból éljen meg Orbán Viktor és Rogán Antal! Mennyi az a 22 800? Amikor a lakásomnak a fenntartása egy húszas.  2800 forint marad, de akkor még a bérletemet sem vettem meg, pedig jár a nyugdíjas bérlet, ami 3330.  A szomszédnőm egy tanárnő, ő veszi nekem a bérletet. A múlt nyáron már nem bírta nézni, hogy bliccelek. Pedig értek hozzá, még nem kaptak el. A bírság vagy 8000, vagy 16 000. De most van bérletem, mert nekem a tanárnő megveszi a nyugdíjas bérletet, mert az nekem jár a törvény szerint. Kajára se kell költenem, mert azt hozza az önkormányzat, szóval… 22 800-ból, amikor egy húszas a rezsi, hogy éljek meg? Sehogy. Amit mondtak 2-3 éve a parlamentbe, hogy 54 ezerből milyen jól meg lehet élni, hát még 54-ből se, nemhogy 22 800-ból.

Fotó: Pál Anna Viktória

6,4 kiló alumínium, 170 Ft kilója, 1050 forint bevétel.

Fotó: Pál Anna Viktória

Építőipari cég vállalkozója 5-600 kiló papírt hoz.

Van egy százötven négyzetméteres raktáram, amibe már nem férek el. Azért hozom el a telepre, mert a lakossági hulladéklerakó nemigen lakossági, ez pedig egy normális átvevőhely.

Fotó: Pál Anna Viktória

Átvevő a mérlegnél: Fényképezik, amit hoztál Lajos. Üveget vedd már ki legalább! Ezeket nem szokta kirakni. (Lajos csendben marad.)

– Hány kiló sörösdoboz ez itt?

Átvevő: 9,8 kiló. 

– Nem tűnik annyinak.

Átvevő: Neki hagyjuk, hogy rátegye a mérlegre. Ő abban a hitben van, hogy átver minket. Így segítünk, legalábbis neki. Másokat nem szoktunk segíteni, de őt igen.

Fotó: Pál Anna Viktória

1700 forintot visz a méhtelepről 7,5 kilónyi sörösdoboz fejében.

Jobb gyűjteni, mint lopni. Veszek belőle kanná sbort, megérdemlem, ott a Béke téren, oda megyek.

Fotó: Pál Anna Viktória

Autóban érkezik egy 34 kilós vaskád, különböző fémek, kábelek, konvektor, zacskóból alumínium függönykarnis kerül elő. Lehetetlenség felsorolni, mi minden.

Fotó: Pál Anna Viktória

7000 forint a teljes bevétel, ketten osztoznak rajta.

Kincsek

Fotó: Pál Anna Viktória

Van aki úgy jár a méhtelepre, mint más a turkálóba.

Fotó: Pál Anna Viktória

Amit viszek, az a réz ajtókilincs és -lámpa, megjavítom.

Fotó: Pál Anna Viktória

Réz konyharuha-akasztók.

Fotó: Pál Anna Viktória

Tizenegy kiló alumínium sörösdoboz, 1870 forint.

Hétfőnként és keddenként másfél óra alatt olyan húsz kilót összegyűjtök a szelektív kukákból. Ez az egyetlen bevételi forrásom.

Fotó: Pál Anna Viktória

Tiszta alumíniumlemezt hoznak, 90 kilót.

Fotó: Pál Anna Viktória

Itt már négy bankó is jár az apró mellé, összesen 19 800 forint a vége.

Elköltöm. Megeszem. Megiszom.

Fotó: Pál Anna Viktória

Vörösréz 0,6 kiló, vas 6 kiló. 610 Ft.

Átvevő: Na, mosolyogjál, hadd készítsenek rólad egy fényképet. Ez az! Hogy örülsz a pénznek, mintha lottót nyertél volna, vagy kaptál volna egy fröccsöt a kocsmában. Mutasd a pénzt, úgy, mintha vezetnél. Jó voltál fater, jó voltál!

Pénztáros: Ez a pénz egy adagra elég. Amint valamit összeszedett, már issza el. Én már bőven rájöttem, hogy nem sajnálom őket. Robi ilyen szempontból azért emberesebb, meg ő köztük van, látod, nem kíméli őket. Én azért mindig úgy szólok hozzájuk, ahogyan elvárnám én is fordítva, de Robi azonnal dirr-durr, izé, idehozod, odadobod, nem látsz, hülye vagy. Előbb-utóbb belekerülsz ebbe a körbe, de tényleg, mert megszokod, hogy ilyenekkel vagy körülvéve. Figyelj, valamelyik nap, mondok egy jó példát, jött egy csávó, én nagyon sokáig normális voltam vele, de csont alkoholista. Már egyszer megtörtént, hogy úgy remegett a keze, hogy nem tudott aláírni. Adtam neki saját magamtól egy sört, és tényleg, megitta a sört, mint te a sivatagban a vizet, és utána alá tudott írni. Harmadjára jött be legközelebb, hozta a sörösdobozokat, és benne volt ötször két kiló teli flakon vízzel. Tehát még kétezer forinttal meg akart vágni, érted? Aztán előbb-utóbb megunod, hogy jó pofizzál meg aranyos legyél mindenkivel, mert ők szarnak rád leginkább. Szóval ennyi a háttere ennek.

vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.