Élet-Stílus

Egy utca Londonban, ami meg fogja lepni

A világ egyik leghíresebb bevásárló utcája, a Londonban található Regent Street mindkét oldalán a legnagyobb világmárkák sorakoznak: Burberry, GOAT, Hunter, Kiehl’s, Watches of Switzerland, Michael Kors, és Longchamp üzletek is várják a vásárlókat. Naponta többszázezer turista sétál rajta, ám még a gyakorlott utazóknak is okozhat meglepetést!

Ami miatt igazán érdekes az utca, hogy a brit történelem izgalmas szeleteit, művészeti alkotásokat, és gasztronómiai különlegességeket is felfedezhetünk séta közben. Itt található az első brit mozi, Gordon Ramsay legújabb londoni étterme, a brit uralkodóház hivatalos kozmetikumszállítója és számos street art alkotás is.

Fotó: Regent Street
Fotó: Regent Street

Újra működik az első brit mozi

Tavaly újra megnyitotta kapuit a közönség előtt Nagy-Britannia első mozija, ahol Auguste és Louis Lumiere  először tartott a nagyközönség számára nyilvános vetítést brit földön. A Regent Street mozit az újranyitás előtt 1980 óta nem használták filmvetítésre, egy hároméves, hatmillió fontba került felújítás keretében kapta vissza az art deco stílusában megalkotott pompás belsőjét.

Fotó: Regent Street
Fotó: Regent Street

Ez a mozi jelenleg az egyetlen az országban, amely egyszerre felkészült 16mm-es, 35mm-es, valamint a legújabb 4K digitális filmek vetítésére. Külön érdekesség, hogy a filmvászon mögött egy működő orgona lapul, néhány vetítésen ezt is megszólaltatják, ezzel élő aláfestő zenét játszanak a filmek alatt. Számos exkluzív premierrel, művészfilmmel, dokumentumfilmmel és filmfesztivállal van teletűzdelve a műsoruk, ha valaki egy kis retro élményre vágyik, tökéletes lehetőséget ad megpihenni a nyüzsgő londoni belvárosban.

Megkóstolhatóak Gordon Ramsay ételei

A Regent Street egyik mellékutcájában, a Heddon Streeten található Gordon Ramsay legújabb londoni étterme, a Heddon Street Kitchen is, ahol megkóstolhatóak az eddig összesen 15 Michelin-csillaggal jutalmazott séf által megálmodott ételek. A brit árszínvonalhoz képest az étterem meglepően barátságos árazással várja a vendégeket, exkluzív környezetben, profi személyzettel.

Fotó: Regent Street
Fotó: Regent Street

A menü viszonylag egyszerű, ám az egy oldalba összesűrített választék egyben nagyszerű is: a “feltupírozott” klasszikus brit és nemzetközi ételek mellett igazi művészeti értékkel bíró alkotások is megjelennek. A Heddon Street Kitchen asztalainál ülve jól látszik, ahogyan a nyitott konyhában tüsténkedik a személyzet a fogások elkészítésén, ami plusz élményt ad a vendégeknek.

A brit uralkodóház hivatalos kozmetikumszállítója

Már jó messziről megérzi az ember, ha a Penhaligon’s parfüméria felé közelít az utcán, az aprócska üzletből kiáradó erős illat százszámra csalogatja magához a vásárlókat. Az üzletbe belépve hatalmas királyi védjegy látszik a falon, ami nem véletlen, ugyanis 135 éve ők a brit uralkodóház hivatalos kozmetikumszállítói.

Fotó: Regent Street
Fotó: Regent Street

Willam Henry Penhaligon 1870-ben alapította meg parfümházát Londonban, majd hamarosan a brit királyi udvar kedvence lett, udvari borbéllyá avanzsált, és egyben Viktória királynő parfümőre lett. Az eredeti évszázados recepteket használva a cég azóta is a tradicionális brit kézművességet és az arisztokrácia igényszintjének máig megfelelő parfümkészítést helyezi előtérbe. Károly walesi herceg és Edinburgh hercege címere is jelzi a termékeken, hogy hivatalos “Royal Warrant Holder-ek”.

Utcai művészet lépten-nyomon

A Regent Street-en való sétálgatás közben számos művészeti alkotás ragadja meg a figyelmet. Az elmúlt 10 évben a kortárs művészet 13 egyedi darabja jelent meg itt, emellett számos galéria és művészeti iskola is található az utca közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik