Élet-Stílus

5 tudományos bizonyíték arra, hogy a legnagyobb a legjobb

Az idősebb testvérek hajlamosak azt gondolni, hogy ők a kiskirályok a családban. Ők születtek elsőként, így evidens, hogy ők kapják a legnagyobb figyelmet és szeretet a családban, igaz?

Persze, ez csak vicc. Nem úgy, mint a következő öt pont, amit tudományos vizsgálatok támasztanak alá. Elfogadott tény ugyanis, hogy a gyerekek születési sorrendje meghatározó erejű, többek között fontos szerepet játszik a fejlődésben. Arról azonban, hogy ez a hatás mekkora, a szakemberek is vitatkoznak.

1. Az idősebb testvér okosabb

Egy 2007-es tanulmány 250 ezer norvég fiatal felnőttet, elsőszülött férfiakat vizsgált. Az eredményekből az derült ki, hogy az alanyoknak átlagosan 2,3 ponttal magasabb volt az IQ-juk, mint a fiatalabb testvéreiké.

A kutatók a genetika helyett inkább a környezeti hatásokat okolják a különbség miatt.

A legidősebb csemeték gyakran tanítgatják fiatalabb testvéreiket, és emiatt óhatatlanul több információt szívnak magukba – mondják a kutatók. Továbbá, ne felejtsük el azt sem, hogy a család bővülésével minden gyerekre egyre kevesebb ideje jut a szülőknek.

2. Felelősségteljesebbek lesznek

Az idősebb testvérek ösztönösen gondoskodnak, óvják, vigyáznak kisebb testvérükre/testvéreikre. Ez pedig egyszerűen azzal jár, hogy már az életük korai szakaszában komoly felelősség hárul rájuk. Jeffrey Kluger A testvér-hatás: Mit fed fel rólunk a testvéreinkkel való viszonyunk c. könyv szerzője szerint az idősebb testvér általában az a gyerek, aki nagyobb hangsúlyt fektet a családi hűségre és a hagyományokra. Ennek eredményeként, ők gyakran engedelmessé és felelősségteljessé válnak.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

3. Sikeresebbek lehetnek

A legidősebb testvérek nemcsak az iskolában, de a szakma világában is jobban teljesítenek. Ben Dattner pszichológus, a New York Egyetem docense szerint az elsőszülöttek teljesítményorientáltak és lelkesíti őket, ha a szüleik kedvében járhatnak. Ezenkívül,

mivel gyakran ők irányítják, terelgetik a mindennapok folyamán az öccseiket, húgaikat, így jobban felkészülnek arra is, hogy a későbbiekben a szakmai világban vezető pozíciót töltsenek be.

4. Szabálykövetőbbek

Míg a középső gyerekeket lázadónak tartják, addig a legidősebb gyerekek nagyobb valószínűséggel lesznek szabálykövetőek. Az elsőszülöttek jellemző tulajdonságai, hogy felelősségteljesek, versengőek és hagyománykövetőek, míg a fiatalabbak gyakran ki akarnak tűnni, ezért lesznek játékosak és lázadóak.

5. Lelkiismeretesebbek

Egy 2015-ös ausztrál tanulmány eredményei alapján a legidősebb testvérek lelkiismeretesebbek, szeretetreméltóbbak, simulékonyabbak és kevésbé neurotikusak, mint fiatalabb testvéreik –  és ezek a tulajdonságok segíthetik őket az életben.

A vizsgálat szerint a lelkiismeretes gyerekeknek jobb az iskolai teljesítményük, illetve nagyobb eséllyel lesznek sikeresek felnőttkorban. 

(HuffPost)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik