Élet-Stílus

Hihetetlen neveket adnának gyerekeiknek a magyar szülők

újszülött (Array)
újszülött (Array)
Mimikry, Bogyó és Babóca. Bizarr ötletekből továbbra sincs hiány.

Magyar helyesírású török és szanszkrit nevek is bekerültek az MTA Nyelvtudományi Intézete által elbírált új keresztnevek közé. Raátz Judit, az intézet tudományos főmunkatársa az InfoRádiónak azt mondta: noha a születések száma csökken, minden évben 300-400 kérelmet kapnak.

A kérelmek egyharmadát szoktuk javasolni bejegyzésre. A jogszabály ma Magyarországon úgy szól, hogy egy gyereknek két utónevet lehet bejegyezni, fiúnak fiúnevet, lánynak pedig lánynevet. A legtöbb problémát az okozza, hogy csak a magyar helyesírás használható a bejegyzésnél, ezért fordul elő olyan furcsa eset, hogy például a Dzsindzser esetében két „dzs” betű szerepel egy néven belül.

Az elutasított nevek között azok a leggyakoribbak, amelyeket idegen helyesírással szeretnének leírni. Ilyen például, ha a Lukácsot „Lukasnak” szeretnék bejegyeztetni – mondta a szakember, aki szerint a szülői fantázia határtalan, próbálták már bejegyeztetni a Mimikry, a Bogyó és Babóca, a Napfi, a Lány, a Szivárvány neveket.

Általában megindokolják a kéréseket, de néha úgy tűnik, mintha csak heccből próbára szeretnének tenni minket. Többnyire azonban komolyan gondolják a kéréseket. Akadt például egy anyuka, aki a Szöcske nevet szerette volna gyermekének adni és ezt komolyan megindokolta. 

Az MTA főmunkatársa szerint a szanszkrit hangzású nevek a Krisna tudatú hívők között népszerűek, ilyenkor indológus szakértőt kérdeznek arról, hogyan kell pontosan átvinni a nevet magyarra.

A török nevek általában a szappanoperák termékei, míg arab neveket általában a kettős állampolgárságú szülők kérnek, mert a hagyományokat szeretnék őrizni a névválasztással.

Raátz Judit egy korábbi interjúban azt is elárulta, hogy az anyakönyvi adatok szerint mára a hagyományos nevek háttérbe szorultak. A hatvan év felettiek leggyakoribb tíz férfi, illetve női utóneve már nincs a 3 év alattiak toplistán. Kivétel az Anna, amely népszerű maradt generációkon át. A törekvés az egyediségre jól látszik abból is, hogy még a leggyakoribb fiú- és lányneveket is csak az újszülöttek 3,3 százalékának adták. A fiúknál tavaly a Bence, a Máté és a Levente, a lányoknál az Anna, a Hanna és a Jázmin volt a favorit.

A név pénz- és korfüggő

A Tárki néhány éve vizsgálatában azt is kimutatta, hogy az egy főre jutó jövedelem legalsó tizedébe tartozó háztartások körében a ritka névválasztás aránya az átlag több mint háromszorosa. A szintén szegénynek számító, második és harmadik jövedelmi tizedben élők körében is minden 10. magyarnak különleges keresztneve van. A szegénységet nemcsak objektíven, a jövedelmen keresztül mérve, hanem szubjektíven megítélve, azaz a kérdezett saját ítélete alapján megközelítve is erre jutottak.

Ugyanakkor a ritka nevek aránya magasabb volt az átlagosnál a gond nélkül élők kis csoportjában is. Az egyéni névadás a társadalmi státusz két végpontján jöhet létre nagyobb eséllyel, és a ritka nevek sokkal gyakoribbak a fiatalabbak között: a 30 év alatti korosztályban arányuk 10 százalék, a még iskolásoknál 15 százalék. A középkorúak (30-59 évesek) és az idősek (a 60 év felettiek) között átlagon aluli (2-2 százalék) az arányuk.

A ritka nevek aránya sokkal magasabb a fiatalabbak között: a 30 év alatti korosztályban arányuk 10 százalék, a még iskolásoknál 15 százalék. A középkorúak (30-59 évesek) és az idősek (a 60 év felettiek) között átlagon aluli (2-2 százalék) az arányuk. A 10 év alattiak és a 80 év felettiek Magyarországa között, ha a keresztnevek összetételét nézzük, olyan nagy a különbség, hogy lényegében nincs is átfedés.

.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik