Élet-Stílus

Azt hiszed, biztonságban vagy? Tévedsz

óvszer (óvszer, )
óvszer (óvszer, )

Óvszert használni szexuális együttlét közben két szempontból is biztonságos. Egyrészt: segítségével megakadályozhatjuk a nem kívánt terhességet, másrészt: védekezhetünk egy tucat nem betegség ellen.

A latexből készült óvszerek hatékonyan gátolják a HIV, a hepatitis B, hepatitis C, szifilisz, gonorrhoea és chlamydia tejedését, szemben például a báránybőr kondomokkal, melyek nem alkalmazhatók az STD megelőzéséhez, mivel a kis részecskék képesek áthatolni rajtuk.

– mondja Fahimeh Sasan, a new york-i Icahn School of Medicine at Mount Sinai szülészeti és nőgyógyászati osztályának adjunktusa.

Igen ám, de létezik számos olyan nemi betegség, ami nem spermával terjed, vagyis a mágikus pajzsnak hitt óvszer nem véd meg ellenük. 

Léteznek olyan fertőzések, amik bőrrel való érintkezés útján terjednek, nyilvánvaló, hogy ezek terjedését nem akadályozhatja meg a kondom

– figyelmeztet Tami Rowen, szexuális egészségügyi problémákra szakosodott szülész-nőgyógyász.

Íme, négy betegség, amik indokolják a rendszeres szűréseket.

1. Herpesz

Az óvszer jelentősen csökkenti a vírus átadásának esélyét, ugyanakkor nem jelent tökéletes védelmet, mivel az a nemi szervek körüli bőrterületről is átadható. Emellett az ajakherpesz is átterjedhet orális együttlét során. A szakemberek azt javasolják, hogy ha észleljük a tüneteket, akkor tartózkodjunk a szexuális aktusoktól.

2. HPV

A Human papilloma vírus az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, ami ráadásul már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző. Egyes törzsek genitális szemölcsöket okozhatnak, de mások nem, így sokan nincsenek tisztában azzal, hogy betegek.

A HPV bőrrel való érintkezés során fertőz. A vírus a hámsejtben szaporodik, azokat fokozott növekedésre, osztódásra serkenti.

Egyes törzsek különösen veszélyesek, mert méhnyakrák kialakulásához vezethetnek. Az óvszer ez utóbbi kockázatát ugyan jelentősen csökkenti, de az már közel sem ilyen biztos, hogy a többi csaknem 30-40 törzs ellen is védelmet nyújt.

3. Molloscum Contagiosum

A molloscum contagiosum kiemelkedő, kerek, testszínű dudorokat, eredményez a bőrön, melyek jellemzően 2-5 mm átmérőjűek, általában egy kicsiny bemélyedés vagy pont van a csúcsukon vörös és gyulladt lehet a felületük, és könnyen eltávolíthatóak dörzsöléssel vagy karcolással, melyek hatására a vírus a környező bőrfelületre terjed át. Általában érzékenyek és viszketnek.

Szerencsére nem okoz hosszú távú egészségügyi problémákat a szemölcs. Gyerekek is könnyen megfertőzhetik egymást, de a felnőtteknél általában szexuális úton terjed.

4. A szifilisz

A szifilisz (vérbaj) a klasszikus nemi betegségek egyike. A fertőzés szexuális úton terjed, átvihető közvetlenül vérrel.

A korai, fertőző szifiliszre jellemző, hogy a kórokozó behatolási helyén kialakul egy körülírt, gyulladásos terület, ami később kifekélyesedik, majd körülbelül hosszú hetek alatt hegesen begyógyul. A behatolás helye a nemi szerveken kívül lehet a szájban, a végbélnyílás körül is. Sebből általában egy van, és mindig kíséri a nyirokcsomók duzzanata.

A herpeszhez hasonlóan ettől a betegségtől sem óv meg száz százalékban az óvszer. Hiszen, ha a fekély olyan területen található, amit nem védett, akkor egy kisebb sérülésen keresztül a partner is elkaphatja a szifiliszt.

Fahimeh Sasan fél évenkénti STD szűrést javasol, főként akkor, ha valaki gyakran cserélgeti szexuális partnereit.

Valamint nagyon fontos lenne, hogy mielőtt belevágunk egy komoly kapcsolatba egy új partnerrel, mindketten menjünk el vizsgálatra.

Hiszen előbb vagy utóbb elhagyjuk majd az óvszert is, és teljesen védtelenek leszünk a nemi betegsége ellen.

(via SELF)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik