Élet-Stílus

A muszlimokról vitáznak a francia divattervezők

Egyes divatcégek alkalmazkodni próbálnak a szigorú vallási előírásokhoz, mások szerint ezzel rabszolgává teszik a nőket.

Sokakban felháborodást váltott ki szóhasználatával a francia családügyi miniszter, aki azt mondta: az arcukat elfátyolozó nők olyanok, mint „a négerek, akik támogatták a rabszolgaságot”. Laurence Rossignol, akihez a kormányban a női jogok kérdése is tartozik, azután szólalt meg, hogy Pierre Berge divatmogul felemelte szavát az ellen, hogy sok divattervező és divatlánc, köztük a Dolce & Gabbana igyekszik a muzulmán nőket is megnyerni azzal, hogy a szigorú vallási előírásoknak megfelelő ruhadarabokat vett fel kínálatába.

Rossignol később elnézést kért a négerezésért, azt mondta: ezzel mondatával a XVIII. századi francia filozófus, Montesquieu „A négerek rabszolgaságáról” című művére utalt. Álláspontja mellett azonban kitart, úgy véli: a divattervezők azzal, hogy alkalmazkodnak a muzulmán elvárásokhoz, abban vesznek részt, ahogy a nőket rabszolgává teszik.

Pierre Berge a francia Europe 1 rádiónak azt mondta: a divattervezőknek semmi dolguk nincs az iszlámmal, az a feladatuk, hogy a nőket még szebbé tegyék, szabadságot adjanak számukra, és nem az, hogy kollaboráljanak azzal a diktatorikus állásponttal, amely szerint a nőket el kell rejteni. „Meg kell tanítanunk a muszlim nőket lázadni, ledobni a ruháikat és úgy élni, ahogy azt a nők a világ más részein teszik” – mondta a 85 éves divatmogul. (AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik