Napokkal élhetnének tovább a rákos betegek, ha hazaengednék őket a kórházból

Japán tudósok megállapították, hogy napokat kaphatnak az életükből azok a rákbetegek, akiket engednek családi körben, otthon meghalni.
Kapcsolódó cikkek

A brit daganatos betegek kétharmada inkább töltené otthon az utolsó napjait, nagyjából felük mégis meghal a kórházban, gyakran azért, mert az orvosok nem akarják őket elengedni – írja a Daily Mail.

Japán tudósok több mint 2000 esetet elemeztek, és arra a megállapításra jutottak, hogy

a legrosszabb állapotban lévő daganatos betegek napokkal tovább élhetnek, ha a fehér falak helyett családi körülmények között búcsúzhatnának a földi világtól. 

Fotó: Thinkstock

Jelentős különbségeket a végstádiumos betegeknél találtak. Azoknál a pácienseknél, akiknek kevesebb mint két hetet jósoltak, átlagosan négy nappal, akiknek 2-8 hetet azok egy héttel tovább maradtak életben otthon, mint a kórházban. Egyedül ott nem tudtak kimutatni jelentős különbséget, ahol a daganatos páciensnek több mint nyolc hetet adtak még az orvosok.

Dr. Jun Hamano, a Tsukuba Egyetem kutatásának vezetője szerint a fenti megállapítások értelmében igenis

engedni kellene, hogy a család és a betegek dönthessenek arról, hogy hol szeretnék tölteni életük utolsó időszakát. 

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a kórházban folyadékokkal és antibiotikumokkal életben tartott betegek vélhetően nem maradnak életben a hazaköltözés után, ám ennek ellenére szerintük az onkológusoknak nem kellene habozniuk, hogy hazautalják ezeket a betegeket otthoni hospice ellátásba egyszerűen azért, mert csekélyebb az orvosi kezelést tudnak biztosítani számukra.