Élet-Stílus

Ha azt hitted, ismered Budapestet, bebizonyítjuk, hogy tévedsz

Ha megismernéd a főváros igazi arcát, akár először jársz itt, akár évek óta itt élsz, íme öt lehetőség, hogy meglásd, ami az útikönyvekből kimaradt. Eldugott helyek, ismeretlen utcák, izgalmas történetek. Csoportos séták, személyre szabott túrák, Trabanttal suhanás. Csak rajtad múlik, mit hozol ki Budapestből.

Mi az első dolog, ami a legtöbbeknek eszébe jut Budapestről?

  • A következő megálló a Blaha Lujza tér,
  • siessél már,
  • elmegy a metró,
  • mit jössz nekem,
  • nem férek fel.

Pedig a főváros sokkal több mint a nyugati aluljáró markáns illata, az Örs vezér téri aluljáró kifogyhatatlan készlete virágból-bőrövből-plüsskutyából, vagy mindenki Moszkva terének végtelen ideje húzódó építkezése.

Ezt tudják már világszerte, mutatja ezt a turizmus nagymértékű fellendülése a fővárosban. Megnőtt az igény az olyan programok iránt, ahol nem szelfibottal akarják végigfotózni a várost, majd felülni egy turistabuszra, ami fél nap alatt végigszáguld a látnivalókon, hogy utána lehessen menni plázázni végre. Alternatív városnéző túrák, trabantos élményutazások, mind-mind olyan lehetőségek, amik után Budapest több lesz, mint egy kipipált úti cél.

Helyieknek és turistáknak egyaránt.

Parlament, Budai Várnegyed, Citadella, Hősök tere és a többi: a főváros „nem hagyhatod ki” típusú látnivalói. Természetesen nem érdemes egyiket sem kihúzni az „ezeknél csináljunk fotót, legyen mivel dicsekedni otthon” listáról, de Budapest azért ennél jóval több.

Megismerni Kínát – Pesten

Az utóbbi években létrejött több olyan kezdeményezés, ami megmutatná a város rejtett értékeit. Azoknak, akik először látják és azoknak is, akik évek óta itt élnek, csak nem veszik észre azokat.

Kép: Hosszúlépés / Facebook
Kép: Hosszúlépés / Facebook

A Hosszúlépés jelenleg több mint 30 tematikus sétával várja azokat, akik szívesen barangolnának Budapest kevésbé rivaldafényben tündöklő részein. A lelkes vállalkozók felfedezhetik többek közt a budapesti metróhálózat titkait, Cseh Tamás nyomába eredhetnek, de feltérképezhetik Budapest sötét múltját is.

A társalapító, Merker Dávid beszélt a már 17 ezer látogatóval büszkélkedő kezdeményezésről a 24.hu-nak:

A legnépszerűbb sétánk az Egy falat Kína, ami még egy Spektrumon futó tévésorozatot is inspirált. A Kínát gasztronómiáján keresztül bemutató túra két és fél éve folyamatosan teltházas, többek közt olyan helyekre visszük el az érkezőket, ahol még latin betűs étlap sincs.

Ők magyaroknak szervezik a sétáikat, külföldiek csak ajánláson keresztül jutnak el hozzájuk. Tapasztalataik szerint a leglelkesebb a friss nyugdíjas korosztály.

Igyekszünk olyan helyekre eljutni, ahová egyébként nem lehetne. Voltunk a négyes metró építésekor a föld alatt a Kálvin és Fővám téri állomásoknál és az óbudai zsinagóga felállványozásakor az állvány tetején is.

Rengeteg pozitív kritikával büszkélkedhetnek, többek közt megkapták a Példakép alapítvány közönségdíját, aminek nagyon örültek, hiszen tudják, milyen nagy dolog ezt egy kulturális vállalkozásként elnyerni.

Mindig szeretnénk újabb helyeket felfedezni, most a Szabadság tér alatti, egykor óvóhelyként működő Rákosi bunkerbe szeretnénk lejutni.

Rejtsd el a szülinapi tortát a városban

A Beyond Budapest 2007 óta vezet úgynevezett „szocio-kulturális” városnéző sétákat. Kezdetben a nyolcadik kerületre fókuszáltak, azóta viszont már a város többi részén is szerveznek programokat. Túráikon bepillanthatunk a híres írók világába, bejárhatjuk a Palotanegyedet vagy barangolhatunk a Margitszigeten, miközben megismerjük annak történelmét is. A tulajdonos, Makó Ádám mesélt a séták hátteréről.

Kép: Beyond Budapst / Facebook
Kép: Beyond Budapst / Facebook

Az érdeklődök köre nagyon vegyes, szinte minden korosztály megfordul, volt már 70 évesnél idősebb látogató is, de sokszor igényelnek 50-60 éves születésnapokra privát sétákat.

A vendégek körülbelül nyolcvan százaléka magyar, de érkeztek már hozzájuk Tajvanról, meglepően sokan az Egyesült Államokból, sőt még egy kis brit szigetről is.

Sokan jönnek vidékről, nemrég járt nálunk egy csoport Debrecenből, 50. születésnapi ajándék volt a séta. Ilyenkor sokszor szeretnék, hogy az egyik helyszínen legyen elrejtve egy torta, vagy legyen valamilyen meglepetés. Bármikor szívesen teljesítjük az ilyen kéréseket.

Makó azt is elmondta, mennyi régi emlék előkerül egy-egy ilyen sétán, például az óbudai gázgyárnál sokszor kiderül, valakinek ott laktak a nagyszülei, ott dolgoztak a szülei vagy ő oda járt óvodába. Az is felemelő élmény, amikor külföldön élő magyarok jönnek el, és rácsodálkoznak, mennyit fejlődött a város, mióta utoljára látták.

Séta után még egy lánykérés is belefér

Az Imagine Budapest 2008-ban jött létre, célja, hogy megmutassa, mennyi érdekességet rejt a főváros múltja. Jelenleg 15 különböző útvonalat kínálnak, az izgalomra vágyók bűnügyi történetek felderítésére indulhatnak, a természet szerelmesei titkos belvárosi kerteket járhatnak végig, a történelem rabjai pedig a török idők Budáját és Pestjét ismerhetik meg. A cégvezető, Káldi Emese elmondta:

mindegyik sétánk megtalálja a saját közönségét, az idősebbeket a komolyabb témák érdeklik, a fiatalok pedig szívesen vesznek részt gasztrokalandokban.

Imagine Budapest / Facebook
Kép: Imagine Budapest / Facebook

Náluk a programok kicsivel több mint fele magyar nyelvű, de vannak visszatérő dán és svéd csoportok is. Vidékről is sokan érkeznek „Budapest-napot” tartani.

A legemlékezetesebb számomra az volt, amikor egy eljegyzés első programeleme volt az egyik sétánk. Egy fiú rendelt egy privát sétát, melyen csak ketten vettek részt, majd ezután a Mátyás-templomban megkérte a lány kezét. Úgy tudom, igent mondott.

Káldi Emese hozzátette, folyamatosan járják a várost, ha kinyílik egy ajtó, benéznek, de sokszor sétálótársaik javasolják a saját, vagy egy-egy általuk ismert házat.

Trabanton szállni élvezet

A romkocsmák töretlen népszerűsége és a retro iránti folyamatos rajongás is mutatja, hogy a régi dolgokat elővenni sokszor jó befektetés. Persze, egy Aston Martinban is biztosan felemelő élmény végigszáguldani a Lánchídon, de mennyivel autentikusabb mindezt egy Trabantban tenni.

Ezen felbuzdulva jött léte 2007-ben a Go Trabi Go, ami azóta a közép-kelet-európai régió legnagyobb Trabant flottájával büszkélkedhet. A cégvezető, Fehér Tamás elmondta, honlapjukon ugyan 25 autóról írnak, ma már 50 példánnyal büszkélkedhetnek.

Kép: Go Trabi Go / Facebook
Kép: Go Trabi Go / Facebook

Mindenféle korosztályból érkeznek hozzánk, az idősebbek talán jobban vigyáznak az autókra, megfontoltabban vezetnek, de az instruktoraink mindenkivel megosztják a Trabik vezetésének ma már kissé bonyolultnak tűnő tudományát.

Döntően külföldi vendégeik vannak, de  magyarok is megfordulnak náluk, pusztán nosztalgiából vagy sokszor egyszerűen csak egy nagypapa szeretné megmutatni unokájának, milyen is volt ezt az autót vezetni.

Sokan érkeznek Franciaországból, a Benelux-államokból, Olaszországból, az USA-ból, Oroszországból és Brazíliából is. Talán a 80 főből álló indiai csoport volt a “legmeghökkentőbb”, ugyanis a Velencei-tó kerülő túránkat választották. Nemhogy a kuplunggal nem találkoztak még soha, de náluk ráadásul jobboldali közlekedés van. Nem volt könnyű dolgunk az oktatásnál, viszont hatalmas élmény volt látni, ahogy élvezik az önfeledt trabizást. Mikor visszaértek a programról, könyörögtek, hadd menjenek még pár kört. Természetesen engedtük.

Persze nem meglepő, hogy ilyen vegyes vendégkörű projektnél történnek néha váratlan vagy mókás esetek. Fehér elmesélte kedvenc incidensét.

Az egyik velencei túránk során a megrendelő kérésére egy rendőr jelmezbe öltözött animátort is kiraktunk az út mellé, hogy állítsa meg a Trabikat és szondáztassa meg a sofőröket. Egy túlbuzgó állampolgár bejelentette a gárdonyi rendőrkapitányságon, hogy egy “álrendőr” zaklatja az autósokat. A rendőrök két szirénázó autóval vonultak a helyszínre, szegény kollégámat bilincsbe verték és bevitték a kapitányságra. Persze rendeztük a félreértést és azóta is jókat mulatunk rajta.

Amikor két nő vezet egy autós vállalkozást

A Rent a Trabant Budapest 2006 óta szervez trabis városnézéseket, bemutatva a főváros történelmét és vibráló kulturális életét. Az egyik tulajdonos, Kovács Tímea mesélt a vállalkozásról:

 Természetesen vannak trabis emlékeink gyerekkorunkból, mindkettőnk családjának volt Trabantja. Sosem felejtem el, ahogy anyukám kezelte kormányváltót. Én már akkor is gyönyörű, formatervezett autónak láttam a Trabantot és ez így van a mai napig.
Kép: Rent a Trabant / Facebook
Kép: Rent a Trabant Budapest / Facebook

A túrák után főleg férfiak érdeklődnek, leginkább a 25-35 éves korosztály, de voltak már 60 év körüli vendégek is. Az utasok nagyjából nyolcvan százaléka külföldi, és nem csoda, hogy néha előfordulnak váratlan események.

Egyszer volt, hogy az ötcsillagos Boscolo hotelből vettem fel egy idősebb párt. A hölgy nercbundában érkezett, az úr nem kevésbé elegánsan. A Trabi a Vár alatt lerobbant, bedöglött a kézifék, nem tudtunk elindulni, mindent beborított a kétütemű lila füst. A végén taxit kellett hívnom nekik, de úgy váltunk el, hogy ez szuper sztori lesz az unokáknak.

*

Ha valaki részt vesz egy ilyen programon, biztosan úgy érzi majd magát, mint én, amikor a tavalyi Sziget fesztiválon egy isztambuli srác megtudta, hogy itt élek.

Te komolyan Budapesten laksz? Úgy irigyellek, fogalmad sincs, mennyire jó neked.

És milyen igaza volt.

Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs

Kovács Márta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik