A Rolling Stones méretes szöget ütött a szocializmus koporsójába

Hatalmasat nyit mostanában Kuba a szabad világ felé, a hónap elején az amerikai Major Lazer lépett fel félmillió ember előtt, itt találkozott Ferenc pápa és Kirill pátriárka, Obama pedig nemrég hagyta el az országot. Bomlik a világ egyik utolsó szocialista diktatúrája, amihez Mick Jaggerék is hozzátették a magukét.

A The Rolling Stones tagjai, Mick Jagger énekes, Charlie Watts dobos, Keith Richards gitáros és Ronnie Wood basszusgitáros érkezik a havannai José Marti nemzetközi repülőtérre 2016. március 24-én. Az együttes a következő napon ingyenes koncertet ad a kubai fővárosban. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)
A The Rolling Stones tagjai, Mick Jagger énekes, Charlie Watts dobos, Keith Richards gitáros és Ronnie Wood basszusgitáros érkezik a havannai José Marti nemzetközi repülőtérre 2016. március 24-én. Az együttes a következő napon ingyenes koncertet ad a kubai fővárosban. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)

Major Lazer és Diplo bulija után egy fiatal kubai azt mondta, soha nem látta még a generációját ilyen boldognak. A pénteki Stones-koncert után (ami magyar idő szerint szombat hajnalban ért véget) egy egész ország gondolja ugyanezt.

José már Spanyolországban született, a szülei elmenekültek Kubából, de a koncertre visszatértek, a nagyszülőkkel együtt három generáció ment el Jaggerék bulijára.

„A rock and roll egyesítette újra a családomat, két órára mindenki elfelejtette a Castro-rezsimet”, mondta José a 24.hu-nak.

Cuba: Fans wait for Rolling Stones concert to start

Ladies and gentlemen, the Rolling Stones! Hola Habana, ¡buenas noches mi gente de Cuba!

Az ingyenes koncerten nagyjából félmillióan voltak, az Angie előtt Jagger tört spanyolsággal szólt a közönséghez:

„Tudjuk, hogy az utóbbi években nagyon nehezen hallgathattátok a zenénket, de most itt vagyunk és élőben játszunk nektek. Úgy gondoljuk, nagy változások előtt álltok.”

Egy 54 éves kubai sakkmester rumos kávéval a kezében készült Keith Richardsék fellépésére.

Amikor én tinédzser voltam, a hetvenes években, úgy hordtam a hajam, ahogy Jimi Hendrix. Az iskolában gondolkodás nélkül levágták, ami nagyon megviselt. Egy idő után azt láttam, hogy a hatalom a legkisebb dolgokba is beleszól. Most pedig itt állok a brit legendák előtt, akik az én országomban lépnek fel. Elmondhatatlanul boldog vagyok, végre a dolgok elkezdhetnek úgy működni itt is, ahogy kellene.

Majd elővette a kilencvenes évekbeli kameráját és filmre vette az egész koncertet.

Havanna, 2016. március 26. Mick Jagger, a Rolling Stones brit rockzenekar énekese az együttes havannai ingyenes koncertjén 2016. március 25-én. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)
Mick Jagger, a Rolling Stones brit rockzenekar énekese az együttes havannai koncertjén 2016. március 25-én. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)

A legtöbben brit színekbe öltöztek, a kiöltött vörös nyelv is ott feszített a pólójukon. A negyvenes évei közepén járó Pablo, a havannai biztonsági őr is így öltözött.

„Én inkább a Beatlesért vagyok oda, de most azt mondom, így már nyugodtan halok meg. Fellépett nálunk a Rolling Stones, újabb lépést tettünk a demokratizálódás felé. Ez az egész egy valóra vált álom.”

Havanna, 2016. március 26. Rajongók a Rolling Stones brit rockzenekar havannai ingyenes koncertjén 2016. március 25-én. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)
Havanna, 2016. március 26.
Rajongók a Rolling Stones brit rockzenekar havannai ingyenes koncertjén 2016. március 25-én. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)

A Brown Sugar után Jagger elköszönt a közönségtől, de mindenki tudta, hogy a java még csak most jön. A Stones eljátszott még két számot, a Satisfactionnel búcsúztak.

„Mindenért kárpótolt ez a két óra, életem összes szenvedéséért. Úgy érzem, ezzel bepótoltam mindent, amit egy szocialista ország állampolgáraként nem élhettem át”, mondta a hatvankét éves Rocio lapunknak, aki lányával együtt ment el a koncertre.

<> on March 25, 2016 in Havana, Cuba.
<> on March 25, 2016 in Havana, Cuba.

Reméli, ő már egy szabad országban nő fel.

„Megérdemeltük”, összegezte elcsukló hangon egy rövidke Skype-beszélgetésben Diego az élményeit.

A havannai Ciudad Deportivaban tartott koncert setlistje, lehet pörgetni:

 • Jumpin’ Jack Flash
 • It’s Only Rock ‘n’ Roll (But I Like It)
 • Tumbling Dice
 • Out of Control
 • All Down the Line
 • Angie
 • Paint It Black
 • Honky Tonk Women
 • You Got the Silver
 • Before They Make Me Run
 • Midnight Rambler
 • Miss You
 • Gimme Shelter
 • Start Me Up
 • Sympathy for the Devil
 • Brown Sugar
 • You Can’t Always Get What You Want
 • (I Can’t Get No) Satisfaction
Keith Richards gitáros az óriáskivetítőn a Rolling Stones brit rockzenekar havannai koncertjén 2016. március 25-én. (MTI/EPA/Rolando Pujol)
Keith Richards gitáros az óriáskivetítőn a Rolling Stones brit rockzenekar havannai koncertjén 2016. március 25-én. (MTI/EPA/Rolando Pujol)

Szöveg: helyszíni beszámolók a 24.hu-nak, valamint az El País és az El Mundo vonatkozó írásai

Képek: Europress Fotóügynökség, EPA, MTI