Élet-Stílus

Videó: így tanít a világ legjobb tanára

Menekülttáborban nőtt fel az egymillió dollárral jutalmazott Hanan Al Hroub.

Idén (most először) egy palesztin tanárnő kapta a Global Teacher Prize-ot, azaz a „világ legjobb tanárának” járó elismerést. Hanan Al Hroub 43 éves, a Rámálláh mellett található Al-Birahban él, és egy ciszjordániai iskolában tanít. Ferenc pápa videóüzenetben gratulált a díjához.

Hanan Betlehem mellett egy menekülttáborban nőtt fel. Gyerekei súlyos traumán estek át: látták, ahogy apjuk megsérül egy lövöldözésben. Mivel Hanan a tanároktól hiába várta, hogy segítsenek a gyerekeknek átvészelni ezt a nehéz időszakot, úgy döntött, hogy maga próbálja meg a lelküket ápolni: nagyon sokat játszott velük, játékokat fejlesztett – és meg is lett az eredménye: a gyerekek nyitottabbak, magabiztosabbak lettek, jobban teljesítettek az iskolában.

Hanan ezek után döntötte el, hogy pedagógiát fog tanulni – és tanár lesz.

Az oktatási Nobel-díjnak is hívott elismerést egyedi tanítási módszerei miatt ítélték neki: játékterápiát alkalmazva tanítja a diákokat, akik közül sokan nap mint nap szembesülnek az erőszakkal a háború sújtotta övezetben.  A gyerekek sokat játszanak tanulás közben, és Hanan minden adandó alkalommal díjjal jutalmazza őket: olyan játékokkal, amelyeket ő maga vásárolt, esetleg otthonról hozott vagy a szomszédoktól kapott. Újrahasznosít régi, kidobott tárgyakat: szemléltetőeszközzé vagy jó válaszért kiosztható díjjá varázsolja azokat.

Megpróbál nemcsak tanárként, de szülőként is bánni az erőszakos környezet miatt sérült (és könnyen szintén erőszakossá váló) gyerekekkel.

A rangos nemzetközi díjjal együtt átvett egymillió dollárból olyan diákokat támogatna, akik maguk is majd tanítani szeretnének. Március 13-án vehette át az elismerést, és most visszatért diákjaihoz.

The Best Teacher in the World is Going Back to SchoolAfter winning the Global Teacher Prize in Dubai, Hanan Al Hroub is going back to what she does best: teaching.

Posted by AJ+ on Thursday, March 24, 2016

Ajánlott videó

Olvasói sztorik