Élet-Stílus

Elválaszthatatlan bársonytalpú barátjától az autista kislány

A hatéves Iris egy macska segítségével győzte le legnagyobb félelmeit.

„Amikor az orvosok közölték velünk, hogy Iris autista, egyáltalán nem kecsegtettek minket semmivel. Sőt! Ha jobban belegondolok, az a beszélgetés kifejezetten lehangoló volt”

-idézte fel a BBC Breakfast című műsorában Arabella Carter-Johnson, a hatéves Iris édesanyja vasárnap. Az asszony hozzátette, az orvosok biztosak voltak benne, hogy a kislány a spektrumzavar egy súlyosabb válfajában szenved, emiatt pedig sosem beszél majd és képtelen lesz olyan kapcsolatok kialakítani, mint a kortársai.

Arabella nem törődött bele az orvosok által jósoltakba. Minden tőle telhetőt megtett, hogy Iris semmiben se szenvedjen hiányt és később olyan lehetőségei legyenek majd, mint a többi gyereknek. Az édesanya otthon tanította gyermekét, így jött rá, hogy kislánya igen tehetséges festő: Monet-stílusú festményeinek köszönhetően sokan megismerték a nevét.

Kép forrása: Arabella Carter-Johnson
Kép forrása: Arabella Carter-Johnson

A brit kislány életébe azonban végül mégsem a festés, hanem egy macska, Thula hozott igazi változást. Arabella a bársonytalpút az egyik ismerősük javaslatára fogadta örökbe, és ő is megdöbbent azon, Iris és Thula milyen gyorsan egymásra talált.

„Iris nem úgy bánik a cicával, mint a többi gyerek. Nem simogatja, nem becézgeti. Az idő nagy részében úgy tűnik, mintha tudomást sem venne róla. Pedig ez nem igaz. A szeme sarkából mindig azt figyeli, hogy a barátja ott van-e vele.”

Az édesanya a BBC-nek elmondta azt is, Thula már az első nap kiválasztotta magának Irist, mikor a karjaiban aludt el, és azóta gyakorlatilag folyton a nyomában jár. Arabella azt mondja, mióta a maine coon cica is életük állandó szereplője, lánya állapotában hatalmas javulás tapasztalható: a kislány megszólalt és úszni is megtanult, holott korábban már attól pánikba esett, ha egy csepp víz a bőrére került.

Kép forrása: Arabella Carter-Johnson
Kép forrása: Arabella Carter-Johnson

„Nem tudunk elég hálásak lenni azért, amit Thula tett a lányunkért. Bízunk benne, hogy a változás ezzel nem áll meg, és további csodálatos változást figyelhetünk majd meg a lányunkon.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik