Élet-Stílus

A hangos szexről üzent a svéd miniszter

A csendháborítást tiltó rendelet kiterjesztését szerette volna elérni az a svéd férfi, aki Twitteren panaszkodott a 31 éves Gabriel Wikström egészségügyi miniszternek a szomszédok, szerinte túl hangos szexuális élete miatt.

„A szomszédaim már megint hangosan szeretkeznek. Ön az utolsó reményem: nem lehetne a hangos szexet is betiltani este 10 után?” – írta.

A férfi arra a jogszabályra célzott, ami tiltja az este 10 utáni zajongást, még a porszívózást is a svéd lakótelepeken. A fiatal miniszterben azonban csalódnia kellett, Wikström ugyanis ezt válaszolta:

„Szerintem nagyon jó, hogy ezt csinálják! Nem csak a saját jólétük miatt, de még  közegészségügyi szempontok miatt is!”

Szórólapokkal mozgósít Gariel Wikström (fotó: Europress)
Szórólapokkal mozgósít Gariel Wikström (fotó: Europress)

Sokan furcsállották a választ, a miniszter ezért egy interjúban bővebben kifejtette, hogy mire gondolt.

Azt mondta, hogy bár a svédek még mindig nyitott és gazdag szexuális életükről híresek, igazság szerint, drámai mértékben csökken a vágy az egész népesség körében. Egy 2013-as felmérés szerint a felnőtt korúak átlagosan 3.8 alkalommal szeretkeznek havonta, míg 1996-ban, ez a szám még havi 5 volt.

„Ez 24 százalékos csökkenést jelent” – fejtette ki a miniszter. „Persze nem lenne ezzel semmi problémám, hiszen nevetséges lenne, ha az állam mondaná meg a polgárainak, hogy milyen gyakran szeretkezzenek, csakhogy mindez összefüggésben van a stresszel, a nyomással, és azzal, hogy egyre több ember elégedetlen a testével” – tette hozzá.

Amikor a The Local újságírója erre azt kérdezte a szemtelenül fiatal minisztertől, hogy ő vajon élen jár-e a jó példával, elég gyakran él-e házas életet, Wikström nevetve válaszolt:

„Ez egy nagyon személyes kérdés, de maradjunk annyiban, hogy nagyon elégedett vagyok a szexuális életemmel.”

A Twitteres üzenetváltásról pedig azt mondta:

„nagyon sok dolog van, amivel a szomszédaink idegesítenek bennünket, de ha egyszer egymásba feledkeztek, meg kell bocsátanunk nekik.”

A miniszter szerint a politikusoknak sokkal többet kellene beszélniük az egészséges szexuális életről, mert a hallgatás rengeteg olyan problémához vezet, mint a szexuális erőszak, a nemi úton terjedő betegségek, vagy a nem kívánt terhesség. „Ha nem beszélünk ezekről nyugodtan, nem lehet jó szexuális életünk” – mondta, s hozzátette, hogy nem szabad megfeledkezni a szexualitás pozitív aspektusairól sem, hiszen: „jó móka, és nagyon kellemes szórakozás lehet, ha jól csinálják.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik