Élet-Stílus

Ha azt hitted nagyanyáidnak nem fájt, hát tévedsz!

Teljes bizonyossággal merjük állítani, hogy kevés nő gondol úgy a havi vérzésére, mint valami vidám, humoros időszakra. Na, ez most meg fog változni!

Szerencsére az az idő is eljött, amikor valaki pironkodás nélkül, nem kevés humorral megfűszerezve mer körbejárni egy  jellemzően véres rongyként kezelt női témát: a menstruációt.

A nagy áttörést egy amerikai színésznőnek, Liliana Tandonnak köszönhetjük. A new york-i egyetemen végzett művész készített egy hétrészes online sorozatot, Period Piece címmel,

melyben különböző történelmi korokon és kultúrákon keresztül mutatja be, hogy a nők hogyan küzdöttek meg a menstruáció borzalmaival.

Nevezetesen, hogy miként szerezték be az egészségügyi felszereléseket, bírták ki az erős vérzést, a szörnyű görcsöket, vagy a hangulatingadozást. A bibliai időktől kezdve, a 18. századi Franciaországon, és a viktoriánus kori Anglián át, a 20-as évek Brooklyn-jáig. Sőt, a színésznő még egy napjainkban játszódó résszel is megörvendezteti az internet népét.

A sorozat finom humorral közelíti meg a témát, úgyhogy garantáltan ellazítja a pattanásig feszült idegzetű nőket. Mindemellett nem elhanyagolható tény az sem, hogy a sorozat komoly kutatásokon alapszik, vagyis még tanulhatunk is belőle.

Lillian azt reméli, hogy a nevetés arra ösztönözni majd a fiatal lányokat, hogy elfogadják és szeressék a testüket, illetve büszkék legyenek arra, amit a természet adott nekik.

A havi vérzés györtelmei elől senki sem menekülhetet
A havi vérzés gyötrelmei elől senki sem menekülhet

A fiatal színésznő a pozitív üzenet közvetítésén túl hosszútávon még komolyabb célokat tűzött ki maga elé. A későbbiekben karitatív szervezetekkel szeretne együttműködni, hogy

megfizethető árú higiénés eszközöket juttassanak gazdasági problémákkal küzdő régiókba, vagy olyan területekre, ahol a megbélyegzés miatt a nők nehezen tudnak beszerezni ilyen termékeket.

(via Hellogiggles)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik