Élet-Stílus

Eláruljuk miért kell sokat maszturbálni, és beszélni is róla

Rég elmúltak azok a prűd idők, amikor a kamaszoknak szigorúan a paplan fölött tartott kezekkel volt szabad aludni, az erkölcscsőszök pedig komoly pofával állították, hogy aki magához nyúl, az a minimum a vakságot kockáztatja.

A legtöbb nyelvben több tucatnyi vicceskedő szlengszó utal a maszturbálásra, mindez pedig arra utal, hogy mindenki csinálja, de senki nem szívesen beszél róla direkt módon.

Holott az önkielégítés olyan természetes dolog, amit már kisbaba korunkban elkezdünk gyakorolni. Sőt, az anyaméhben fejlődő magzatok is megérintik nemi szervüket a kellemes érzés miatt.

Egy az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint a férfiak 94%-a, a nőknek pedig 85%-a ismeri el, hogy rendszeresen végez önkielégítést. Ennek ellenére, a maszturbáció bizonyos szintig még mindig stigmatizál, és helyenként még a hozzá kapcsolódó városi legendák is tartják magukat: a már említett vakság mellett olyasmiket is hallani, hogy leesnek tőle a nemi szervek, vagy éppen őrületet és terméketlenséget okoz.

Nők

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Valójában az önkielégítésnek számos egészségügyi haszna van. Nőknél például megelőzheti a méhnyak és a húgycső fertőzéseit, mivel a szexuális izgalomtól kinyílik és ezért megnyúlik a méhnyak, rajta pedig a nyálkahártya. Ez lehetővé teszi a folyadék áramoltatását és a baktériumok kiürítését.

Az önkielégítés a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is csökkentheti (bár ezt az összefüggést a jobb általános egészségi állapot is magyarázhatja). A feszültséglevezetés és a hormontermelés miatt csökkenti az álmatlanságot, illetve erősíti a medencefeneket az orgazmus során bekövetkező összehúzódások által.

Férfiak

Fotó: Thinkstock

A férfiaknál a maszturbálás csökkenti a prosztatarák kockázatát – valószínűleg azért, mert a prosztata így lehetőséget kap a potenciálisan rákkeltő anyagok kiürítésére. Erősíti továbbá az immunrendszert is, mivel egy sikeres önkielégítés megemeli a kortizol-szintet, amely kis dózisban az immunszabályozásért is felel. A depresszió tüneteit is enyhítheti, hiszen növeli a véráramban lévő endorfin szintjét. Végül pedig még egy nagy előnye van: ez a legkényelmesebb módja a lehető legtöbb orgazmus elérésének, amiről pedig tudjuk, hogy csökkenti a vérnyomást, növeli az önbizalmat és fájdalomcsillapító hatása is van.

A maszturbálásról való beszélgetésnek is megvannak az előnyei: a nyílt párbeszéd által egészséges szexuális életet élő, felesleges tabukkal nem terhelt felnőttek válhatnak a fiatal nemzedékből.

(via The Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik