Élet-Stílus

Percenként levágnak három emberi lábat

A világon 20 másodpercenként amputálják valakinek a lábát cukorbetegség szövődménye miatt.

Elvben ma már egyetlen végtagot sem szabadna amputálni a cukorbetegség szövődményeként megjelenő neuropáthia miatt, de csak Magyarországon évente 3-4 ezer ember veszíti el végtagját.

A diagnosztizálás azért nehézkes, mert olyan, mint ha ez a tünetegyüttes a senki földjén lenne – mondja Dr. Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. A neuropáthia érintheti a mozgásrendszer működését, emellett negatívan hat a szív-és érrendszerre, és bizonyos élettani funkciók is zavart szenvedhetnek.

A betegek gyakran azzal keresik fel az orvost, hogy égő, szúrásra emlékeztető fájdalmat okoz nekik alváskor a takaró érintése, vagy épp szédülnek, járásuk bizonytalanná válik.

Előfordul, hogy sebekkel, talpi fekélyekkel mennek el a rendelőbe, de az is árulkodó lehet, ha a beteg nem érzi a lábát, így a fájdalmat, a hideget vagy a meleget sem.

Jelentősen megkönnyíti a diagnózis felállítását, ha a beteg precízen be tud számolni a tüneteiről – mondja a szakorvos, aki szerint először a háziorvost érdemes felkeresni, aki többnyire belgyógyászhoz vagy diabetológushoz utalja tovább a beteget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik