Élet-Stílus

​Los Angelesben megvehető a boldogság

Disneyland, Universal Studios, Legoland - Budapesttől tízezer kilométerre, Kaliforniában találhatóak a világ legjobb szórakoztató központjai. És ha ez nem lenne elég: Hollywood, a Warner Bros Studio, Venice Beach és Beverly Hills is tartogat meglepetéseket azoknak, akiknek elég vastag a pénztárcájuk.

Los Angeles vidámparkjait, témaparkjait a világ legboldogabb helyeiként szokták emlegetni. És valóban: nem igen látni szomorú arcokat Mickey egér és Homer Simpson körül, még a felnőtteket is beszippantja az életre kelt mesevilág. Amerikában vidámparkba menni nagy eseménynek számít, amelyre készül az ember: nem csak mesehősös pólókkal, hanem jó vastag pénztárcával is – magyar mércével legalábbis biztosan. Négy helyszín, ahol garantáltan nem unatkozik a turista.

Mickey egér országa, Disneyland

Már nyitás előtt órákkal kígyózó sorokban várnak az emberek arra, hogy bejussanak a Los Angelestől egy órányi autóútra található 60 éves Disneyland-be.

Hercegnőnek és Donald kacsának öltözött gyerekek, Mickey egér fülekkel a fejükön mosolygó felnőttek, egész mesehős családok,

de legalább mesés pólóban virító látogatók várják türelmesen a sorukat, közben beöltözött zenészek és vicces két lábon járó Disney figurák szórakoztatják a látogatókat. Nyitáskor gyerekek és felnőttek úgy rohannak be a témaparkba, mintha csak az utolsó vonat után futnának, pedig a világ egyik legnagyobb szórakoztató központja késő estig nyitva áll.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

A kerítés mintha egy határátkelő lenne, túloldalt meseország. Hatalmas kastélyok, Disney mesékből ismert épületek, egész kis városrészek sorakoznak egymás mellett. Különféle mesékhez kapcsolódó tematikus attrakciók, 4D-s játékok, hullámvasutak, tengeralattjáró, zenés felfonulások, tűzijáték, de még saját animációs stúdió is van odabenn. Az évi több millió látogató több millió szelfit is jelent: lépten nyomon mesefigurák, rajzvászonról életre kelt ismerősök jönnek szembe.

A Disneyland saját tömegközlekedési hálózatot üzemeltet, de éttermekkel, kávézókkal, Mickey pékséggel, és még saját rendőrséggel is el van látva.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Őszintén szólva egy nap nem is elegendő az egész park bejárására, ha mindent meg akar nézni az ember. A vidám élményeket persze nem adják ingyen: egy átlagos napi belépő több tízezer forintba kerül fejenként, borsos árakkal üzemelnek a vendéglátóhelyek, és ha még néhány ajándékot is haza akar vinni az ember, bizony ott lehet hagyni egy kisebb vagyont. Azonban ha már valaki Los Angelesben jár, igazán kihagyhatatlan élmény nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Filmőrültek vidámparkja, Universal Studios

Kalifornia legnépszerűbb témaparkjai közé tartozik a Universal Studios Hollywood, bár igazából ez nem csak témapark, hanem egy igazi működő filmstúdió is. Aki jegyet vált, részt vehet egy másfél órás túrán, amely azok között az épületek között vezet, ahol évtizedek óta a világ legismertebb filmes produkciói, tévéműsorai, sorozatai készültek és készülnek.

A stúdióépületek körül több kültéri épített díszlet látható, beleértve egy komplett repülőgép szerencsétlenséget, western várost, a Született Feleségek ikonikus utcáját, és eredeti filmes járműveket.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

A vidámpark részben 4D-s és klasszikus játékok, hullámvasutak, fotó lehetőségek elégítik ki a Transformers, a Jurassic Park, a Simpson család és a Minyonok rajongóinak. Sőt, most építik “Harry Potter varázslatos világát”, magának a Roxfort kastélynak az élethű mását.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

A készítők azt ígérik, hogy a Harry Potter-filmek világa figyelmesen kidolgozott részletességgel jelenik meg, és számos játéklehetőséggel is bővíti a témaparkot: lesz elvarázsolt családi hullámvasút, megelevenedik a bagoly posta, a varázsseprűk, és még a vajsör is. Méretét tekintve a Universal is egy kisebb város, ahol minden megtalálható és megvásárolható ami csak szem-szájnak ingere, és ahová kitömött zsebbel kell érkeznie annak a családapának, aki egy felejthetetlen napot akar szerezni a családjának.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Hollywood itt készül, Warner Bros Studio

Ha Los Angeles, akkor Hollywood, ha Hollywood, akkor világsztárok, dollármilliók és filmek. Hollywood a valóságban egy kicsit másképp néz ki,

tulajdonképpen egy átlagos kertvárosi városrész, amely annyiban különbözik a többitől, hogy itt néhány épületkomplexumban filmek készülnek. Barátságos, nem kirívóan gazdag, sőt időnként kicsit lerobbant utcákkal. Itt található a Warner Bros stúdió is, Amerika egyik legnagyobb filmgyára.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Csak az újabbakat említve itt készültek a Harry Potter filmek, a Másnaposok sorozat, a Gravitáció, A hobbit, a Sherlock Holmes, a Superman, a Batman, a Terminátor, a Gettómilliomos és még vagy száz toplistás mozi. Sőt, a stúdió tévéműsoroknak és sorozatoknak is otthont ad: itt forog jelenleg is az Ellen show és az Agymenők. A Warner Bros stúdió bárki számára szabadon látogatható, viszonylag jutányos áron lehet belépőt váltani vezetett túrára.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Szelfivadászat világsztárokra

Rengeteg turista, filmes jelmezekbe öltözött emberek és egymásra licitáló egzotikus épületek jelzik, ha valaki Hollywoodban a hírességek sétányára érkezett. A járdán mindenki a világsztárok csillagaival és lábnyomaival fotózkodik, pedig itt található a Hollywood Wax Museum is, ahol a kedvencek életnagyságú viaszbábúival is pózolhatunk.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

A különleges múzeumban Amerika legnagyobb sztárjainak élethű másai sorakoznak egymás mellett Leonardo DiCapriótól egészen a jelenlegi elnökig, Barack Obamáig. Ez az Egyesült Államok legnagyobb viasz múzeuma, 1965 óta található meg Los Angelesben a Hollywood Boulevard-on. Az előtérben ingyenesen is belekóstolhatunk a benti élménybe, a nagyjából egy óra alatt végigjárható (és végigszelfizhető) tárlat viszont belépődíjas, persze ennek az ára bőven elmarad a fentebb említett élményparkokétól.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

+1: Igazi ingyenes csoda, a Griffith Park

Végül egy teljesen ingyenes program Los Angelesben, amelynek a meglátogatása vetekszik az összes fizetős lehetőség élvezeti értékével. A Griffith park, és az ott található Griffith Obszervatórium a város felé nyúlik, a hegyfokról lenézve érzi csak meg az ember, hogy milyen hatalmas metropoliszban is van.

A panoráma elképesztő, egész Los Angeles látható felülnézetből, gyönyörű innen a naplemente, az esti fény kavalkád pedig erről a nyugalmas magaslati pontról szemlélve leírhatatlan érzés.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Nem véletlen, hogy sok helyi lakos is ide jár lazítani. A parkban található a Griffith Obszervatórium, amelynek érdekes csillagászati gyűjteményét teljesen ingyen látogathatjuk. Ha ez sem lenne elég, a 3000 holdnyi területen fekvő zöld paradicsom eldugott ösvényekkel, számtalan sport- sé szabadidős pályával, piknikező helyekkel és gazdag állatkerttel várja a városi pörgésből kitörni vágyó utazót.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Ajánlott videó

Olvasói sztorik