Élet-Stílus

Ezek a városok mind egy szörnyű döntés miatt kerültek a víz alá

Nem ritkán évszázadokon át virágzó települések vesztek el egy víztározó építése miatt. Ma ezek közül hatot mutatunk be.

Bözödújfalu, Románia

zdsjkvmweramugc7zrfa

Az ötszáz éves falu XVIII. századi temploma egykor híres volt Madonna-szobráról, sőt, a XVI. században Erdélyben is megjelenő szombatosok központja is itt volt egészen a zsidók közé való, XIX. század végi beolvadásukig.

A Küsmöd-patak melletti csendes falu azonban a hetvenes évek derekán egy szempillantás alatt a román falurombolás jelképévé vált: ekkor kezdődött a közeli gát építése, amely a tervek szerint magával hozta a teljes falu víz alá kerülését.

1024px-The_Catholic_Church_of_Bezidu_Nou

Az építés ugyan néhány évre leállt, de 1985-ben végül megkezdődtek a kitelepítések. Három évvel később a víztározó építése is megkezdődött, 1994-re pedig a falu – mindkét templomával együtt – víz alá került.

81611532

Katolikus templomának szimbólummá vált tornya 2014 június 29-ig állta a sarat az elemekkel szemben.

dctdlofmixkqn6h699pl

Az indiai falu, Shettihalli a Hemavathi-víztározó és a Gorur-gát 1979-es megnyitása után tűnt el, ma csak a francia misszionáriusok által az 1860-es évek folyamán épült temploma látszik ki a vízből – a nyári hónapok során jórészt teljes egészében, így akár száraz talppal is megközelíthetővé válik.

IMG_18013

IMG_18092-1

A nyári hónapokban:

Holy Rosary Church West Distance

Holy Rosary Church Bike

Az oroszországi Kaljazin óvárosa a Sztálin által megrendelt Uglicsi-víztározó 1939-es megnyitása után középkori épületek tucatjai, így két kolostor is a víz alá került. Ma csak utóbbinak 1796-1800 között épült harangtornya nyúlik a víztükör fölé.

3817397936_aeca5fecdb_b

744px-Kalyazin_winter_2005

A dél-tiroli Graun, ami két szomszédjával, Reschennel és St. Valentinnal együtt a Reschensee áldozatául esett

grain_archiv20130604-19838-1rep8nm.lead_1

Alig néhány nappal a Hitler és Mussolini által 1939. június 23-án aláírt német-olasz megállapodás – a német anyanyelvű, de Olaszországban élő polgárok a Német Birodalomba való áttelepítéséről szóló dokumentum – után egy olasz vállalat 17 méterrel kívánta emelni az olasz fennhatóság alatt álló falvak határában álló, 1920-ban három tó összevonásával keletkezett víztározó szintjét.

ief5swho2wuavmn1bjgo

Az olaszok csak saját nyelvükön, és mindössze két héten át tájékoztatták a lakosságot a tervről, így az jó részükhöz egyáltalán nem jutott el. Nem meglepő tehát, hogy nem ütköztek számottevő ellenkezésbe, így 1940 áprilisában megadták az engedélyt a bővítésre.  A világháború miatt az építés persze megállt, de 1947-ben a helyiek ellenkezése ellenére újrakezdődött. 1949. augusztus 1-én kipróbálták a rendszert, a vízszint pedig 11 métert emelkedett, alacsonyabban fekvő házakat és szántóföldeket elöntve. A víz szintje a következő hónapokban tovább nőtt, 1950 augusztusában pedig az utolsó ember is elhagyta a falut. 1422 óta működő temetőjüket magasabb területre költöztették, épületeiket jórészt lebontották, ingóságaiktól megszabadulva pedig igyekeztek életüket máshol újrakezdeni.

800px-Kirchturm_graun

XIV. századi templomtornya viszont azóta is kiemelkedik a tóból, még jó ideig emlékeztetve az embereket a fasiszta Olaszország falurombolására.

A spanyol Mediano, amely 1969-ben a Mediano-víztározó megnyitásakor pusztult el – XVI. századi temploma azóta csak esetenként emelkedik ki teljesen a vízből, legtöbbször csak tornyának csúcsa látható.

3292725335_a8f79d8751_b

spainspain

Olaszország Atlantisza, a bresciai kovácsok által a XIV. században alapított Fabbriche di Careggine, amely vasöntödőjének köszönhetően hamar virágzó településsé vált. A XIX. század során annak bezárása rányomta bélyegét a falu életére is, de az elszegényedő lakókat végül a közelben nyílt márványbányák mentették meg. A századfordulón a közeli Edron folyó azonban vízerőművet, 1941-ben pedig duzzasztógátat kapott, így a település is a víz alá került

fabricche-6

A Vagli-tó nevet kapott víztömeget minden tíz évben leengedik, hogy megtisztítsák a medrét, ekkor mindig előbukkannak a város romjai is.

fabricche-1

Fabbriche_di_Careggine

Az 1951-ben történt első lecsapolás idején természetesen az épületek még jóval épebbek voltak:

Fotók: Iacihobo, Gausss, Zsuzsa Máté, MentalflossMax Bisschop, Jesus Abizanda, Kom Bo, Fernando Tomás, Bea767, Arun Dimitrij Artyukov, Snowgrove, Robyfra1, Viaggio Routard

Ajánlott videó

Olvasói sztorik