Élet-Stílus

Elárverezik J. K. Rowling székét

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 07. 19:54

Azt, amelyiken ülve a Harry Potter regények első két részét írta.

A Heritage aukciósház New Yorkban, április 6-án tartja az árverést, a kikiáltási ár 45 ezer dollár (12,7 millió forint). A bútordarab annak a négy régi, össze nem illő széknek az egyike, amely az akkor súlyos anyagi gondokkal küszködő írónő edinburghi lakásában állt.  Akkor használta, amikor a Harry Potter és a bölcsek kövét, valamint a Harry Potter és a Titkok Kamráját írta.

A széket korábban többször is elárverezték, először maga a szerző, aki egy 2002-es jótékonysági aukción 21 ezer dollárt kapott érte, majd az eBay-en 2009-ben, amikor 29 ezer dollárért vitték el. Mielőtt Rowling a Chair-rish a Child elnevezésű gyermekvédelmi célú jótékonysági aukcióra felajánlotta volna a széket, támlájának léceit felirattal dekorálta: “Lehet, hogy nem találsz szépnek, de ne ítélj a látszat alapján”.

Arannyal és rózsaszínnel dedikálta is a támla vízszintes lécét, az ülésre körbe pedig ezt írta: “Ezen a széken ülve írtam a Harry Pottert”. A keresztléceken Hermione Granger és Ron Weasley, valamint a Hogwarts (Roxfort) varázslóiskolabeli házuk, a Griffindor (Griffendél) neve is kibetűzhető. A székhez egy levél is jár, melyet Rowling gépelt és írt alá a legelső árverés előtt.

Kedves új széktulajdonos! Kaptam négy különböző széket 1995-ben, ez volt közülük a legkényelmesebb, ezért lett állandó helye az írógépem előtt, amelyen a Harry Potter és a bölcsek kövét és a Harry Potter és a Titkok Kamráját írtam. Nosztalgikus énem szomorúan int búcsút neki, a hátam azonban nem. J. K. Rowling.

A jelenlegi eladó egy angol gyűjtő, aki nem szeretné kilétét felfedni – közölte a Heritage.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.