Élet-Stílus

4 tipp, hogy lazítsd el magad a hétköznapokon

Jon Krop, az upworthy.com szerzője nemrég tért haza az Arizonia-i sivatagból, ahol egy meditációs kalandban vett rész. A férfi hosszú hónapokra elvonult a világ elől, minden nap közel 9 órát meditált. Saját bevallása szerint akár az egész életét is leélte volna ott, de sajnos vissza kellett mennie dolgozni New Yorkba.

Amikor a nyugodt, kihalt sivatagból Jon visszatért a nagyvárosi mindennapokba, szinte összeomlott. Annyira elszokott a stressztől és a hajtástól, hogy egyszerűen nem bírta végigdolgozni a munkaidejét. Ekkor úgy döntött, hogy egy meditációs szakemberhez fordul, aki ajánlott neki egy rövid, alig 30 másodperces gyakorlatot, amely megkönnyítette az életét.

Végy egy mély lélegzetet

Keressünk akár a munkahelyünkön egy nyugodt helyet, ahol leülhetünk és vehetünk egy mély lélegzetet. Fontos, hogy úgymond hasból lélegezzünk, vagyis emelkedjen meg a testünk amikor levegőt veszünk. Ez a lépés azt szolgálja, hogy megteremtsük a nyugalom és a pihenés illúzióját, ugyanis a mély lélegzetvétel bizonyítottan jó hatással van a közérzetünkre.

Kerülj harmóniába

Amikor meditál az ember, akkor nem elszigeteli magát a külvilágtól, épp ellenkezőleg. A körülöttünk lévő dolgokat nem jóként vagy rosszként definiáljuk, hanem egyszerű tényezőkként tekintünk rájuk, amik megtörténnek. A hideget, a meleget, a napfényt, a ruhánk érintését. Ha a meditáció alatt ezeket mind el tudjuk fogadni, akkor harmóniába kerülünk a környezetünkkel.

Csak egy dologra koncentrálj

Nagyon fontos, hogyha sikerült harmóniába kerülnöd a környezeteddel, legyen szó zajról, fényről vagy bármiről, akkor csak egy dologra koncentrálj, mégpedig a levegővételre. Próbáld meg elképzelni a levegő útját, ahogy beszívod az orrodon keresztül, ahogy megtelíti a tüdődet, majd ahogy kilélegzed. Az első lépéssel szemben itt már nem kell olyan mélyeket lélegezni, csak hagyni, hogy átjárjon.

Folytasd tovább az életed

A technika csak akkor válik be, ha utána is igyekszel nyugodt, kiegyensúlyozott és higgadt maradni. Miután kinyitottad a szemed, próbálj meg kicsit még ott maradni, ahol meditáltál. Ha nem viszed magaddal az itt megszerzett hangulatot, akkor jóformán semmivel nem könnyítetted meg a hátralévő munkaórákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik