Élet-Stílus

Pornó: nagy a veszély, hogy nincs megállás

Korai magömlés, merevedési és ejakulációs zavar. Igen, ezeket mind okozhatja az online pornó, főleg akkor, ha a fiatalok töméntelen mennyiségben nézik.

Az ember azóta vágyik az erotikára – ne adj’ isten a pornóra  -, amióta lemászott a fáról. Dédapánik simán beindultak egy kivillanó boka látványától, az eggyel fiatalabb korosztálynak már jutott fehérneműkatalógus is, esetleg Fabulon reklám, a szerencsésebbeknek egy-egy nyugatról becsempészett alig használt „szaklap”.

Vagyis „pornó” mindig is volt, és mindig is lesz.

A kérdés a mennyiség és a tartalom jellege, illetve az, hogy milyen életkorban találkozik vele az emberpalánta.

A tizenéves fiúkat mindig is érdekelte a NŐ(i test), és ez így van jól. Csakhogy korábban jóval többet kellett azért teperni, hogy minden irányból alaposan szemügyre vehessék.

Amíg több tíz évvel ezelőtt a szexuális felfedezés romantikus vonalon, fantáziálgatásokkal kísérve indult útjára, először a plátói szerelem érzésével, majd a csókkal és így tovább, addig ma a kamasz fiúk többsége mindent készen kap. Legalábbis a virtuális térben.

– így dr. Rusz Edit szexuálpszichológus.

Az ingerküszöb egyre feljebb és feljebb tolódik, ami nem is csoda, hiszen a pornóoldalakon töméntelen mennyiségű filmmel találkozni, ráadásul még kategóriákkal is segítenek a könnyebb választás érdekében.

Nagy a veszély, hogy nincs megállás.

Eleinte elég a kétszereplős akció, majd jöhetnek a többszemélyes filmek, később ki tudja, az aberrált, perverz mozik. Különösen veszélyes mindez akkor, ha az összképet kiegészítjük az internetanalfabéta szülőkkel. Tisztelet a kivételnek.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Na mármost, el tudjuk képzelni, milyen következménye lehet annak, ha egy tizenéves pornófüggővé válik? Sajnos nem csak az, hogy a kamaszkorát egy laptop, egy tubus testápoló, és egy köteg zsebkendő társaságában tölti.

Soroljuk: korai magömlés, merevedési zavarok, sőt, esetleg az is elfordulhat, hogy aktus közben képtelen lesz ejakulálni.

Azok a férfiak, akik pornófüggőségben szenvednek, nem tudnak rendesen funkcionálni egy kapcsolatban. A probléma három dologból gyökerezik. Egyrészt, maszturbálás közben a gyors örömszerzés a cél, nem pedig a merevedés hosszas megtartása. Másrészt, önkielégítés közben másként jut el egy férfi az orgazmusig, és ha ehhez hozzászokik a pénisz, akkor elképzelhető, hogy az aktus, illetve a hüvely már nem lesz elegendő élvezeti forrás a számára. Végül itt van a korábban emlegetett ingerküszöb. Nincs az a nő, bármilyen gyönyörű és szexi is legyen, aki képes helyettesíteni vizuálisan három, vagy még több pornószínésznőt.

– magyarázza a szakember.

Vagyis a szerencsétlen férfi ott áll majd, és nem lesz képes szeretkezni egy valódi nővel.

Dr. Rusz Edit ugyanakkor hangsúlyozza: a konklúzió koránt sem az, hogy a kamasz gyerekeket el kell tiltani a pornófilmektől és az önkielégítéstől. Ehelyett azt tanácsolja a szülőknek, hogy tartsák nyitva a szemüket. Ha azt észlelik, hogy a gyerek nem hajlandó elmozdulni a számítógép elől, nem nagyon jár társaságba, nem érdeklődik valódi kapcsolatok iránt, és a szexről való beszélgetésekre is feszülten reagál, akkor figyeljenek oda.

Próbálják meg kezelni a helyzetet, kezdeményezzenek beszélgetést, lehetőleg semleges, baráti hangneműt, illetve finoman próbálják meg másfelé terelgetni a fiatalt: a sport, a művészetek, vagy a nyelvek irányába. Oda, ahol le tudja vezetni a felgyülemlett feszültséget, és örömet talál más cselekvésekben is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik