Élet-Stílus

Ingyen is megvizsgálnak, ha akarjuk

Mammográfia (mammográfia, szűrővizsgálat, orvos, doktornő, röntgen, )
Mammográfia (mammográfia, szűrővizsgálat, orvos, doktornő, röntgen, )
Bármilyen meglepő, vannak dolgok, amiért nem kell fizetni. Ilyenek például azok a szűrővizsgálatok, amik adott korcsoport számára ajánlottak. A lehetőségre elméletileg a háziorvosoknak kellene felhívni a páciensek figyelmét.

Az újszülötteket jellemzően már a kórházban megvizsgálják. Ellenőrzik a fejlettségüket, és szűrnek különféle fejlődési rendellenességekre.

Ide tartozik a testhossz,

  • a testtömeg és fejkörfogat mérése,
  • az érzékszervek működésének vizsgálata,
  • a csípőficam,
  • valamint veleszületett anyagcsere-betegségek és enzimhiányok szűrése.

Ez a folyamat, persze nem ennyire alaposan, de folytatódik, 18 éves korig biztosan.

Addig ugyanis, intézményi keretek között kétévente teljes fizikális vizsgálatot végeznek,

  • ellenőrzik többek között a testmagasságot, a testtömeget,
  • a testi fejlettséget és tápláltsági állapotot,
  • a nemi fejlődést,
  • az érzékszerveket
  • és a színlátást.

Igyekeznek kiszűrni a lábstatikai problémákat (például a lúdtalpasságot) és a gerincrendellenességeket. Megmérik a gyerekek vérnyomását, a pajzsmirigyüket pedig tapintásos vizsgálattal ellenőrzik.

A szűrővizsgálatok körébe beletartozik a fogászati ellenőrzés is. A Házipatika cikke szerint pedig a 18 év feletti, nappali tagozatos iskolai oktatásban részt vevő hallgatókra is ugyanez vonatkozik.

Mindezek után

21 éves korban elvégzik az úgynevezett felnőttkori alapstátusz meghatározását.

Bár valószínű, hogy sokunk háziorvosa elfelejtett szólni erről, ilyen vizsgálat ugyanis egyáltalán nem rémlik fel emlékeinkben. Ilyenkor frissítik, hogy a családban milyen betegségek voltak korábban a szülőknél, testvéreknél, és rögzítik az életmódbeli tényezőket. Meghatározzák a testsúlyt, haskörfogatot, testmagasságot, testtömegindexet, valamint vérnyomást, vércukorszintet mérnek, illetve felmérik a kardiovaszkuláris kockázatot.

Emellett látásvizsgálatot és sztomato-onkológiai vizsgálatot is végeznek.

Később, 25 és 65 éves kor között a hölgyeknél háromévenkénti méhnyakszűrést, 45 és 65 év között pedig kétévente mammográfiát végeznek.

Itt jegyezzük meg, hogy az érintett életkorba eső nők többsége nem szívesen jár el ezekre az ingyenes szűrésekre. Annak ellenére sem, hogy 2001 ősze óta Magyarországon

a 45 és 60 év közötti nők névre szóló értesítést kapnak a rákszűrés esedékességéről.

Életkortól függetlenül ingyenesek még a sportegészségügyi vizsgálatok, valamint a betegségek várható következményeinek, illetve szövődményeinek korai felismerését célzó vizsgálatok.

Nem árt, ha ezeket tudjuk, mert előfordulhat, hogy a háziorvosunk nem figyelmeztet a szűrővizsgálatokra. Holott egyébként háziorvosnak és a házi gyermekorvosoknak kötelességük lenne jelezni az adott korcsoport számára ajánlott valamennyi térítésmentes vizsgálatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik