Élet-Stílus

Galgóczi István

muszlim tanító, arabista, politológus

1989. áprilisában vette fel az iszlám vallást, és még annak az évnek az őszén elutazott Kairóba, ahol a középiskolai érettségi után, az iszlám világ leghíresebb egyetemén az al-Azharon kezdte el az arab nyelvi és iszlám tanulmányait. Hosszú idő után ő volt az egyetem első magyar tanulója, de a sorban az első, aki nem diplomával érkezett. Sajnos az egyetem nem fogadta el az érettségijét, de ez érthető, hiszen nem az egyiptomi oktatási rendszerben tanult, ezért két év után hazajött, és 2000-ben lediplomázott az ELTE BTK Arabisztika és Politikaelmélet szakain.

Rendszeresen tart előadásokat az arab és iszlám vallásról, világról, a gondolatait pedig különböző újságoknak írja le. Természetesen arab nyelvet is tanít, vagy magyart araboknak. Több egyetemen is megfordult már, utoljára az ELTE ÁJK-n tanított. A doktori témaválasztása a Muzulmán Testvérekről szól, melyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen ír.

Három évet élt az iszlám világában, a következő országokban járt: Egyiptom (2év), Tunézia (8 hónap), Szudán, Törökország és Irán kétszer, Szíria, Szaúd-Arábia (Haddzs), Bosznia-Hercegovina, Kína, Kazahsztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán.

2012-ben csatlakozott a VAPATA (Vallásközi Párbeszéd Társaság) munkájához, ahol a gondolatait, mint független muszlim fogalmazza meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik