Élet-Stílus

Rákkeltőnek ítélt hintőpor miatt halt meg – 72 millió dolláros kártérítést kapott

Évtizedekig ugyanannak a márkának a tisztálkodási szereit használta. Az esküdtszék a család javára döntött.

A Missouri állami bíróság esküdtszéke tegnap 72 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a Johnson & Johnson multinacionális vállalatcsoportot, miután bizonyítottnak találták az összefüggést a márka termékei és egy missouri-i asszony petefészekrákja között. Ahogy az a tárgyaláson kiderült, a tavaly októberben, 62 évesen elhunyt Jacqueline Fox évtizedeken át kizárólag Johnson & Johnson márkás tusfürdőt és hintőport használt az intim testrészein.

„Afféle megszokássá vált ez nála az évek során. El se tudta képzelni, hogy más terméket használjon”

-nyilatkozta az asszony legidősebb gyermeke. A férfi hozzátette, édesanyja 35 éven keresztül használta a hintőport, mielőtt 2013-ban petefészekrákot diagnosztizáltak nála. Jacqueline a beszámolók szerint megkapta a szükséges kezeléseket, de mivel betegsége előrehaladott volt, végül nem tudta azt legyőzni: 2015. októberében meghalt.

A cég várhatóan fellebbez majd, leginkább azért, hogy elkerülje, hogy a döntésből precedens legyen. Ebben az esetben ugyanis ezrek fordulhatnának a bíróságokhoz azért, hogy bepereljék a New Jersey-i székhelyű higiéniai és szépészeti cikkeket előállító céget.

Az esküdtszék két okból adott igazat a polgári peres eljárást kezdeményező családnak:

  • egyrészt, mert a Johnson & Johnson 2012-ben, társadalmi nyomás hatására valóban kivont bizonyos káros hatású összetevőket a termékeiből
  • másrészt, mert a felperes megszerzett a cég levelezéséből egy olyan memót, amiben arról írnak, hogy a hintőporok készítéséhez használt zsírkő és a petefészekrák között összefüggés van. (azbeszt lehet benne)

A jogi szakértők ugyanakkor biztosak benne, hogy a fellebbezés után a Johnson & Johnsonnak adnak majd igazat, a tudományos vizsgálatok ugyanis nem igazolták a gyanút, hogy a zsírkő rákkeltő lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik