Élet-Stílus

Ön barátkozna egy Baconös Dupla Sajtburger nevű emberrel?

Van, akit így hívnak; és ez még messze nem a legdurvább névkombináció.

Nyolcvanötezer brit állampolgár változtatta meg a nevét az elmúlt évben – derül ki a legfrissebb adatokból.

Nem különösebben macerás procedúra ez náluk: az erre szakosodott cégek négy munkanap alatt elintézik a formaságokat; 33 font (13 ezer forint) leszurkolása fejében. Persze bármilyen nevet nem választhatnak maguknak még a britek sem: az új név nem lehet szám sem szimbólum, sem olyan szó, amit lehetetlen kiejteni. A keresztnév maximális hosszúsága 250 (!) karakter lehet, a vezetéknév (merthogy azt is szabadon megváltoztathatják) pedig legfeljebb 50 betűből állhat.

A Times cikkéből kiderül, hogy a britek számos okból jutnak arra az elhatározásra, hogy nevet változtatnak. Van, aki egy (mondjuk családon belüli erőszakkal terhelt) kapcsolat elől menekül, de az új név kérelmezése oka lehet nemváltó műtét is. És persze vannak, akik egyszerűen csak utálták korábbi nevüket, és újat szerettek volna.

Jó napot kívánok, Charlene Charlie Penelope Pitstop Colpus Crumb vagyok

Az okoknál még érdekesebb, hogy milyen neveket választottak maguknak a régi helyett. Néhány bámulatos új vezetéknév-keresztnév kombináció a Mirror gyűjtéséből: Bacon Double Cheeseburger (Baconös Dupla Sajtburger), Happy Birthday (igen, jól látják, van, akit úgy hívnak, hogy Boldog Szülinapot), Queens Park Rangers (mikor lehet már nálunk is Ferencvárosi Torna Club-ra változtatni?), Charlene Charlie Penelope Pitstop Colpus Crumb (Penelope Pitstop a Flúgos Futam egyik szereplője), egy házaspár felvette az Amazing (Csodálatos) vezetéknevet, és van, aki annyira imádja Batmant, hogy az új neve: Bruce Wayne lett.

És van, akinek így hangzik a neve a változtatás után: Michael Connor Lightning Akimbo Wumbo Wigglesworth Pussyfoot Katzenjammer.

(És megint a Monty Python-csoportnak lett igaza.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik