Élet-Stílus

Egy anya megosztotta haldokló kislánya fotóját, hogy másokon segítsen

Azt szeretné, ha a bakteriális agyhártyagyulladás tüneteit kivétel nélkül minden szülő ismerné.

Amikor február elején aprócska, piros pöttyöket talált kétéves kislánya homlokán, Jenny Burdett nem esett pánikba. A brit édesanya akkor még nem tudta, hogy az ártatlannak tűnő kiütések egy súlyos és életveszélyes betegség tünetei. A Daily Mailnek adott interjújában elmondta, sosem volt az a típus, aki mindent túlaggódik, ezért mikor észrevette a pöttyöket, várt, hogy elmúlnak-e.

Mikor kislánya, Faye állapota órákkal később sem javult – sőt, ami azt illeti még romlott is – férjével kocsiba ültek és bevitték a kicsit a hozzájuk legközelebb kórház sürgősségi osztályára. Az ügyeletes orvos épp csak megvizsgálta Faye-t, máris közölte az aggódó szülőkkel, hogy gyermekük állapota súlyos, ezért át kell őt szállítani a londoni Evelina Gyermekkórházba.

Kép forrása: Daily Mail
Kép forrása: Daily Mail

Később a mentőben Faye állapota válságosra fordult és leállt a szíve: bár az orvosoknak sikerült őt újraéleszteniük, az orvosok mindössze egy százalék esélyt láttak rá, hogy a gyermek túléli az átszállítást. Faye azonban nem adta fel: rácáfolva orvosaira küzdött a következő tizenegy napban. Édesanyja, Jenny azt mondja, abban a kritikus másfél hétben több olyan pillanat is volt, mikor úgy tűnt, Faye elég erős, hogy legyőzze a fertőzést.

Sajnos a bakteriális agyhártyagyulladás 11 nappal a diagnózist követően legyőzte a kislányt. Faye halála után gyászoló szülei úgy döntöttek, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy felhívják a többi szülő figyelmét a rettenetes betegség tüneteire, hogy másoknak ne kelljen mindazon keresztülmennie, amin nekik kellett. Többek között megosztottak egy olyan képet lányukról, ami néhány nappal a halála előtt készült. Jenny emellett online petíciót készített, amivel azt szeretné elérni, hogy Nagy-Britanniában ne csak a 2-5 hónapos kisbabákat, de az idősebb gyerekeket – 11 éves korig – is kötelezően oltsák az agyhártyagyulladás elleni védőoltással.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik