Élet-Stílus

Duettel köszöntötte kölykét a svéd-magyar pár

Szerdától látható a kéthónapos kis gibbon a Nyíregyházi Állatparkban.

Az újszülöttel a család öttagúvá vált: a svéd állatkertből érkezett nőstény és a magyar származású hím 2007 óta él együtt egy tenyészprogram keretében. Frigyük szerencsésnek mondható, hiszen ez a harmadik kicsinyük, amely Nyíregyházán született – áll a park közleményében.

A fehérkezű gibbonok  monogám párkapcsolatban élnek, és a nőstények harminchetes vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra, akit 4-7 hónapos korig szoptatnak. A kicsi élete első négy hónapját anyjába csimpaszkodva tölti, majd a későbbiekben fokozatosan egyre több időt fog tölteni egyedül is a fák ágai között.

A szülőpár napfelkeltekor duettet énekel, jelezve lakó- és táplálkozási területe határait. A gibbonok a legakrobatikusabb főemlősök, minden egyes porcikájukkal a fákon való életmódhoz alkalmazkodtak, karjuk hossza kétszerese testhosszuknak.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark
Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Főként élőhelyük megfogyatkozása miatt veszélyeztetettek, de a vadászat és állatkereskedelem miatt is csökken állományuk a természetben. Az európai állatkertek a nemzetközi fajmegmentési program keretében tartják őket. A nyíregyházi kicsik e program keretében ivarérettségük elérésekor, 6-7 éves korukban más európai állatkertbe kerülnek majd.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik