Élet-Stílus

A matrózok szelleme és a Miska – irány Hamburg!

Koczka Máté
Koczka Máté

újságíró. 2016. 02. 16. 16:44

A német városok közül méltatlanul kevés szó esik Hamburgról, az ország második legnagyobb metropoliszáról. Pedig ez a kikötőváros csak úgy ontja a legeket, ráadásul lakói barátságos emberek. De mi várhat ott ránk, ahol a helyiek a város fő látványosságát csak „A Miskának” hívják?

Hamburg a matrózoknak köszönheti múltját és látványosságai jó részét. Ma ugyan a város modern épületei is lemerítik a fényképezőgép akkuját, az Elba partján azonban frivol és nem egyszer ijesztő korszakok emlékei húzódnak meg szemérmesen. Három-négy nap arra sem elegendő, hogy a Budapestnél nagyobb lélekszámú metropolisz izgalmas felszínét megkapargassuk, de álljon itt néhány tipp, amit feltétlenül érdemes útba ejteni.

Famous Speicherstadt warehouse district with dark clouds before the storm in Hamburg, Germany
Fotó: VIPR

Köss ki, mint a matrózok!

Hamburg Európa második legnagyobb kikötőjével dicsekedhet, ahol évente 13 ezer hajó fordul meg. Itt igazán matróznak érezheted magad, mert minden sarok a távoli országok illatát árasztja. Sétáljunk a raktárvárosban – mely a világ legnagyobb egybefüggő raktárkomplexuma és százéves épületeivel igazi ipari műemlék vagy vásároljunk a halpiacon, ahol szó szerint minden eladó. Mindkettő remek program, csakúgy, mint egy városnéző hajóval körbe járni az egész kikötőt és útba ejteni a múzeummá alakított Cap San Diego hajót, melyen ma rendezvényeket és partikat is celebrálnak.

Sétálj át két világ között!

A matrózok öröksége a szórakozásban is meghatározó. A csíkos pólós hajósok, mint minden kikötőben, úgy itt is világi élvezetekre szórták el apanázsukat. Ennek nyomát őrzi a St. Pauli negyed és főként a Reeperbahn, mely jóval több, mint egy hagyományos piroslámpás kerület. Mára ide költöztek a divatosabb szórakozóhelyek és éttermek egyaránt,így ma már a gasztrokínálat is többről szól, mint a halról és a labskausról (tengerész étel húsból, krumpliból, hagymából, kovászos uborkából és céklapüréből). Nem messze innen azonban egy egészen más világ vár. A drága villákkal szegélyezett Balkanese kanyargós kis utcáival és csodás panorámájával csábít.

Labskaus - culinary specialty from Northern Germany and in particular from the cities of Bremen, Lübeck, and Hamburg.
Fotó: VIPR

Egy Alsterwasser a tó partján?

Az Alster-tó egy vitorlásokkal spékelt,mini oázis Hamburg szívében. Csodás élmény a partról figyelni a suhanó hajókat egy napsütéses délutánon, miközben a pohárban az Alsterwasser gyöngyözik. Nevével ellentétben a Hanza városiak kedvenc itala nem valamilyen ásványvíz, hanem sör nyakon löttyintve egy kis limonádéval.

Dermedt üveghullámok és a „Miska”

Hamburg új negyedében egymást érik a megdöbbentő modern épületek. Néhány perc séta után az ember már meg sem lepődik a dermedt tengerhullámok által ihletett üvegportálokon, melyek úgy festenek, mintha Gaudivetette volna papír őket egy mostani inkarnációjában. A tengert idéző Elbphilharmonietulajdonképpen Hamburg új szimbóluma, a különleges épület 21. századi koncerteknek ad otthont és nem mellesleg a Hamburgi Szimfonikusok rezidenciája. A másik legérdekesebb épület az itthon is ismert Unilever cég székháza. De a régebbi alkotások is tartogatnak meglepetéseket. A város jelképének számító Mihály Arkangyalnak szentelt templomot a helyiek németes kedélyességgel csak a „Miskának” hívják. Lenyűgöző építészete mellett két különlegességgel is szolgál ez a hely: a torony terasza a legmagasabb kilátópont a városra és az Elbára, illetvea torony mellett áll aLuther Márton pátoszok nélküli szobra. Az alkotás olyan makacsnak és dölyfösnek ábrázolja a nagy férfit, amilyen állítólag valójában is volt.

Unilever Haus Hafenviertel
Fotó: VIPR

Kulturálódj Szimbától a Világ kapujáig!

Ha Hamburgban kultúrára vágysz, akkor utazz tovább! Ezt nem úgy kell érteni, hogy hagyd el ezt az izgalmas várost, hanem inkább nézd meg a város legizgalmasabb csemegéit, amelyek az utazással kapcsolatosak. Itt van mindjárt a Miniatur Wunderland, ami a világ legnagyobb terepasztala. A Hamburgot bemutató kreáció nem kevesebb, mint 930 szerelvénnyel büszkélkedhet, kidolgozását pedig jól tükrözi, hogy a városi stadionban még a nézők és a focisták is láthatóak. Más, de szintén kapcsolódik az utazáshoz a Ballinstadt, vagyis az emigrációs múzeum. Hamburg nem véletlenül kapta a „Világ kapuja” nevet, ugyanis a 19. század végétől a múlt század harmincas éveiig innen indultak a világválság és az erősödő náci hatalom elöl menekülő tízezrek az újvilág felé. A múzeum az átmeneti szállásukon lett berendezve és mindennapjaikat mutatja be. Végül álljon itt egy-egy zenei ajánló: az afrikai szavannákig repít a márciusban is futó Oroszlánkirály musical, mely a jól ismert Disney rajzfilm alapján született. Ha pedig valaki komolyabb szórakozásra vágyik, az látogassa meg az Operaházat, ahol februárban a jól ismert Mozart operák mellett Toshio Hosokawa japán darabjai is felcsendülnek .

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.