Élet-Stílus

5 árulkodó tünet, ami rákra utalhat

Nem árt tisztában lenni a figyelmeztető jelekkel: már csak azért sem, mert a korai felismerés jelentősen növeli a gyógyulás esélyét is.

David Bowie, Lemmy Kilmister, Alan Rickman: néhány világszerte ismert név azok közül, akik az elmúlt hónapban estek áldozatul valamilyen rákbetegségnek. De írhattuk volna épp Lauren Saull nevét is, azét a fiatal nőét, akit 27 éves korában diagnosztizáltak előrehaladott, áttétes mellrákkal (róla itt írtunk bővebben). Ez a betegség nem válogat: kortól, nemtől, anyagi helyzettől, befolyástól függetlenül mindenki érintett lehet.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint a világon évente 8 milliónál is több ember esik áldozatul valamilyen daganatos betegségnek, a számok ráadásul évről évre nőnek. Magyarországon is. A szakemberek szerint ennek hátterében a várható élettartam kitolódása („elég sokáig élünk, hogy rákbetegek legyünk”) és a diagnosztikai módszerek fejlődése áll.

Most összegyűjtöttük azt a 5 figyelmeztető jelet, ami az esetek nagy részében daganatos betegségre utal, és amivel érdemes minél hamarabb felkeresni az orvost.

1.      Állandósuló köhögés  – tüdőrákra utalhat

Bár a tüdőrák egyike azon daganattípusoknak, aminek csak kevés korai jele van, az egyik ezek közül az állandósuló köhögés. Ha eddig nem jelentkező, újfajta köhögést tapasztal saját magán, ami sehogy se akar elmúlni, a biztonság kedvéért érdemes felkeresni az orvosát. További figyelmeztető jel lehet a mellkasi fájdalom, a véres köpet és a légszomj is.

2.      Megváltozott anyajegy – melanomára utalhat

A melanoma a bőrrák egyik legsúlyosabb formája, ami a test bármelyik pontján megjelenhet: a háton, a karokon, a lábakon és az arcon is. Sőt! Még a körmök alatt is. Figyelmeztető jel az lehet, ha egy új (vagy már régóta meglévő) anyajegy megváltozik: megnő, viszket, vérzik, megváltozik az alakja, a formája, vagy épp a felülete.

3.      Az emésztés tartós megváltozása – vastag- vagy vékonybélrákra utalhat

Véres széklet, emésztési zavarok, alhasi fájdalom: néhány, azok közül a tünetek közül, mellyel az emésztési rendszert érintő daganatok jelentkezhetnek. Ezek elsősorban a 60 év felettieket érinthetik, de mindenkinek érdemes orvoshoz mennie, ha a fenti tünetek több héten át, rendszeresen jelentkeznek.

4.      Megmagyarázhatatlan csomó – mell-, vagy heredaganatra utalhat

Némely daganatos megbetegedést bőrön keresztül is észre lehet venni: ki lehet őket tapintani. Így például a mellekben, a herékben, vagy a nyirokcsomókban kialakuló daganatokat. Ilyen esetekben árulkodó jel lehet a szövet megvastagodása, egy megmagyarázhatatlan csomó és a kipirosodott bőr is.

5.      Titokzatos vérzés – több különböző ráktípust jelezhet, többek között gyomor, méhnyak és méhtestrákot is

Ezekben az esetekben a vérzés a daganat kialakulásának korai, illetve előrehaladott stádiumában is jelentkezhet. A megváltozott menstruációs vérzés méhet érintő daganatot jelezhet, míg a véres vizelet hólyagot, vesét vagy épp prosztatát érintő ráktípust.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik