Élet-Stílus

A szülőknek is nagy a felelőssége a gyermekbetegségek megelőzésében

A megfelelő táplálkozás és életvitel különösen fontos, de a szülők alkoholfogyasztása is járhat mentális problémákkal a gyermekeknél.

Évente közel 200 ezer gyerek kerül kórházba, pedig ezen esetek jó része megelőzhető lenne a megfelelő táplálkozási szokások és életvitel kialakításával – közölte a K&H. A gyermekegészségügyet támogató bank a Betegek Világnapja alkalmából írt a leggyakoribb gyerekbetegségekről.

Az erőszakos viselkedés is betegséget hoz magával

A megbetegedések tizedéért a mennyiségileg és minőségileg nem megfelelő táplálkozás tehető felelőssé. Az egyik legjellemzőbb ezek közül a vashiányos vérszegénység, de az 5 év alatti gyerekek esetén a kórosan alacsony testsúly is jellemző, ami további egészségügyi problémákat okoz hosszú távon.

A 15 év alatti korosztály 11 százalékát érintik a mentális és viselkedési zavarok, ezen belül hasonló aránnyal vannak jelen a depressziós, szorongásos és viselkedési problémákkal küzdő gyerekek. Ezen problémák egy részéért a szülők tehetők felelőssé – az alkohol- és droghasználat, az erőszakos viselkedés, a szexuális bántalmazások mind jelen vannak a kiváltó okok között.

Negatív környezeti hatások

A mentális betegségeknél csak az újszülöttkori megbetegedések gyakoribbak, a gyermekek 22 százalékát érintik. 10 százalék a veleszületett rendellenességek aránya, 9 a bőrbetegségeké, és a kiskorúak 6-6 százalékát érintik sérülésekből, balesetekből származó, vagy fertőző betegségek.

A negatív környezeti hatások is jelen vannak a gyerekbetegségek okai között – ide tartozik a légszennyezettség, a beltéri szilárd tüzelési égéstermékek, a kültéri porszennyezettség, az egészséges ivóvíz és csatornázottság hiánya.

Mindezek fényében a szülők felelőssége óriási a gyermekbetegségek megelőzésében – hívja fel a figyelmet a K&H. Szülőként fontos odafigyelni ezekre a kockázati tényezőkre és a lehetőségekhez mérten a legmegfelelőbb életmódot teremteni a gyerekek számára – írták. (Képünk illusztráció)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik