Élet-Stílus

Mit tippel, a Biblia, vagy a Korán tobzódik inkább az erőszakban?

Nem szubjektív ítéletet alkotott, hanem kőkemény adatokon alapuló, precíz analízist végzett a kereszténység, és az iszlám szent könyvein Tom Anderson, programozó, aki arra volt kíváncsi, hogy a Korán tényleg erőszakosabb-e a Bibliánál.

Az inspiráció nyilvánvaló: az iszlám terrorizmust sokan értelmezik úgy a nyugati, zsidó-keresztény kultúrkörben, hogy a muszlim hitből fakad, hisz az egy erőszakkal átitatott, sőt azon alapuló vallás.

Anderson Odintext nevű szövegelemező szoftvere kevesebb mint két perc alatt „olvasta el” és elemezte ki a teljes Bibliát, illetve a Koránt. Előbbiből az Ó-, illetve az Újszövetség 2014-ben kiadott, új nemzetközi verzióját (NIV) vették alapul, míg utóbbiból az 1957-es, angol nyelvű kiadást, ami az egyik leggyakrabban használt verzió.

A programozó azt írja, munkatársaival sokat gondolkodtak azon, hogy a vizsgáltban külön kezeljék-e az Ószövetséget, aminek harminckilenc könyvéből az első öt a zsidó Tóra, illetve az Újszövetséget, amit csak a keresztény vallás ismer el szent könyvként. Végül két szempont miatt úgy döntöttek, hogy külön vizsgálják őket. Egyrészt, mert több száz év eltéréssel íródtak, másrészt pedig a teljes, mind a hatvanhat könyvet tartalmazó Biblia sokkal terjedelmesebb a Koránnál. Összevetésképpen: míg az Ószövetség nagyjából 623 ezer, az Újszövetség pedig 185 ezer szóból áll, addig a Korán kb. 78 ezer szót tartalmaz.

Héber biblia (kép: 123rf.com)
Héber biblia (kép: 123rf.com)

A szent könyvekből először érzelmi állapotnak megfelelő szavakat kerestek, majd ezeket csoportosították pozitív, illetve negatív érzelmekre. Ekkor még nem találtak szignifikáns különbségeket: mindhárom könyvben nagyjából húsz százaléknyi negatív, és harminc százaléknyi pozitív érzelemre utaló szót találtak. Az Ószövetség volt enyhén negatívabb a másik két könyvnél.

újszövetség (újszövetség, )
Újszövetség

Egy réteggel mélyebbre ásva, nyolc konkrét érzelemtípusra kerestek rá: öröm, elhivatottság, harag, undor, szomorúság, meglepetés, félelem (szorongás), illetve bizalom. A végeredmény: a Biblia két könyve és a Korán megközelítőleg ugyanannyi meglepetésre, szomorúságra és undorra utaló szót találtak. A Bibliában egyértelműen nagy a haragra utaló szavak aránya, míg a Koránban az öröm mellett a félelemre (szorongásra), és a bizalomra utaló szavak száma is magas.

Korán (fotó: Europress)
Korán (fotó: Europress)

A szövegek egybevetése után úgy tűnik, hogy a három könyv közül egyértelműen az Ószövetség a legerőszakosabb. Az gyilkosságra és pusztításra utaló kifejezések valamivel többször szerepelnek az Újszövetségben (2,8%), mint a Korában (2,1%), ám az Ószövetség ebből a szempontból messze kimagaslik (5,3%) – írja Anderson.

A kutatók leszögezték, hogy a szent szövegek elemzéséről írtak tanulmányt, és nem arról, hogy melyik vallás erőszakosabb a másiknál. „Tisztában lennünk azzal, hogy az Ó-, és Újszövetség, valamint a Korán a legfontosabb, de koránt sem az egyetlen irodalmai a vallásoknak.”

(via: Odintext, The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik