Élet-Stílus

A kelet-berlini lakás, ahol a hatvanas években megállt az idő

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 02. 05. 13:30

A most rendezvényhelyszínként működő lakás egykor a PanAm amerikai légitársaság utaskísérőinek és pilótáinak pihenőhelye volt.

Az 1930-as évektől 1991-es összeomlásáig az Egyesült Államok egyik vezető légitársaságának számító PanAm a hatvanas évek közepén nyitotta meg kelet-berlini irodáját, melynek közelében, a Budapester Strasse egyik házának tizedik emeletén a légikísérők és pilóták számára egy pihenőt is kialakított.

A hidegháború során egyetlen német légitársaság sem használhatta a nyugat-berlini légteret, így az oda igyekvőket, vagy épp onnan utazókat három nyugati óriás, az Air France, a British Airways és a PanAm szolgálta ki, így az üzlet elég jól indult. A gyönyörű tetőlakás tele volt a kor legcsinosabb bútoraival, a bár pedig színültig töltve várta a pihenni vágyó személyzetet, így azokat is, akiknek egyébként lakásuk is volt a városban.

A vállalat az 1973-as olajválság idején kezdett sokat veszteni a nemzetközi vonalakon, így a belföldi járatokra kezdtek koncentrálni. 1980-ban egy zsíros ajánlattal tényleges értékénél sokkal magasabb áron vásárolták fel a National Airlines-t. Ez további veszteségeket okozott, így előbb vagyontárgyaiktól, majd csendes-óceáni hálózatuktól váltak meg. Az Egyesült Államok egyik jelképének számító PanAm-re a terroristák is feligyeltek, főként, hogy biztonsági ellenőrzéseik minimálisak voltak. 1988. december 21-én egy időzítőszerkezettel ellátott plasztikbomba robbant a skóciai Lockerbie felett elhaladó 103-as járaton, 259 ember, köztük egy magyar család halálát okozva, nem számítva a kis falura hulló darabok által okozott 11 további halálesetet. A cég hónapról hónapra egyre gyengült, az Öbölháború következtében pedig jórészt megszűnt az óceánokon átívelő forgalom.

A cég 1991-ben csődöt jelentett, az Eden Haus tetőlakásában pedig megfagyott az idő. A német színésznő, Natascha Bonnermann 2005-ben talált rá a helyre, amelyet azonnal meg is vásárolt, és megkezdte exkluzív eseményhelyszínné, valamint klubbá alakítását. Óriási szerencséjére a teljes bútorzat és a kiegészítők is megmaradtak, olyan állapotban, mintha a pilóták alig néhány órával korábban hagyták volna el a helyet, így igazán nem maradt sok dolga.

Köszönhető ez egy volt PanAm-utaskísérőnek, aki évente tartott ott egy partit, valamint az 1945-1994 közt működő amerikai katonai rádió, az AFN Berlin egyik DJ-jének, akinek saját kulcsa volt, és néha barátaival együtt felszaladt kártyázni.

A kilátás

A felújítás után PanAm Lounge néven megnyílt helyre betérőket a légitársaság hatvanas évekbeli utaskísérőinek egyenruháihoz hasonló ruhába öltözött nők várják és szolgálják ki, a tetőről pedig az egész városra csodás panoráma nyílik.


vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.