Élet-Stílus
Saudi men gather a Starbucks Cafe in a shopping mall in Riyadh 07 June 2004. A threat bearing the hallmarks of the Al-Qaeda terror network and vowing to attack Western airlines may be designed to create fear but inevitably recalls the 9/11 suicide hijackings at a time when Islamic militants are striking at the heart of Saudi Arabia. An Islamist website published a statement 07 June in the name of Al-Qaeda threatening to attack Western airlines and sites frequented by Westerners in the Arabian peninsula.      AFP PHOTO/Bilal QABALAN / AFP / BILAL QABALAN

Ha Szaúd-Arábiába mész és nő vagy, nem teheted be a lábad a Starbucksba

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 02. 03. 21:17

A kávézólánc szerint „a helyi szokásoknak” felelnek meg azzal, hogy eleget tesznek a nemi egyenlőséget sárba tipró előírásoknak.

Alaposan meglepődhettek azok a szaúdi nők, akik a rijádi Starbucksba mentek volna kávézni: az ajtón egy plakát fogadta őket, amin az állt, hogy legyenek szívesek a sofőrjüket beküldeni rendelni maguk helyett. Az mondjuk eléggé alapvető, hogy egy Starbucksba járó rijádi nőnek van sofőrje, ugyanis Szaúd-Arábiában az autóvezetéstől is el vannak tiltva a nők, a kávézóból való kitiltás viszont különösen kivágta a biztosítékot, és sokan bírálják a nemzetközi láncot, amiért bevezette a diszkriminatív intézkedést.

Persze a Starbucks nem önszántából döntött így: a kávézóba a vallásrendőrség szállt ki, és megállapították, hogy lebontották azt a falat, amely a férfiakat a nőktől választja el. Ilyen fal az összes vendéglátóhelyen van, de sokszor előfordult már, hogy ledöntötték a paravánokat a vendégek, akik nem érezték annyira magukénak a hatalom által rájuk kényszerített előírásokat.

A Starbucks nem szolgált ki, csak mert nő vagyok és megkért, hogy küldjek be egy férfit magam helyett

– foglalta össze egy dühös nő a helyzetet.

A Starbucks a Cosmopolitan megkeresésére azt közölte, hogy a rijádi üzletüket épp felújítják, azért nem volt a nőket a férfiaktól elválasztó fal. A kávézólánc egyébként azt írta: „a helyi szokásoknak” tesznek eleget azzal, hogy külön részt biztosítanak a nőknek, férfiaknak és családoknak, ahol egyébként ugyanazokat a termékeket lehet kapni és ugyanolyanok a körülmények. Hozzátették: igyekeznek mielőbb befejezni a rijádi kávézó felújítását, hogy minden vásárlót „a helyi szokásoknak megfelelően” szolgálhassanak ki.

Nem ez az egyetlen, a nemi egyenlőséget semmibe vevő előírás, amelynek meghajolt a Starbucks azért, hogy jelen lehessen a szaúdi piacon: még a logójukat is megváltoztatták – míg például nálunk egy hableány látható a cégéren, ott csak a koronája úszik az óceán felszínén.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.