Élet-Stílus

Jó eséllyel egy francia pankrátor ihlette a zöld ogre, Shrek figuráját

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 02. 02. 16:22

A Francia Angyalként ismertté vált Maurice Tillet és Shrek közt vitathatatlan a hasonlóság.

Az 1903-ban, az Orosz Birodalomban francia szülők gyermekeként született Tillet-re gyermekkorában kedves arca miatt egyszerűen csak angyalként hivatkoztak, de egy nem hétköznapi betegségnek, az akromegáliának köszönhetően tizenhét évesen végtagjai egyszerűen dagadni kezdtek.


Az akromegália oka legtöbbször az agyalapi mirigyen kialakuló jóindulatú daganat, mely a csontok hirtelen vastagodását és túlnövését okozza.

A fiú ügyvédi pályára készült, de betegsége miatt erre semmi esélye nem volt, így bevonult a francia hadseregbe, ahol öt évig szolgált.

Élete 1937-ben fordulóponthoz érkezett: Szingapúrban megismerte a profi ökölvívó Karl Pojellót, aki rávette a férfit, hogy szálljon ő is ringbe. A következő két évben Párizsban és Angliában edzettek, de 1939-ben, a második világháború kitörése után az Egyesült Államokba távoztak, karrierjük azonban korántsem ért véget.

Dorian Leigh, a világ egyik első szupermodellje és Tillet, 1945

Tillet tizenkilenc hónapon át Francia Angyal néven pankrátorként volt veretlen a tengerentúlon, sőt, két alkalommal is elnyerte a világbajnoki címet.

1945-ben aztán egészségi állapota lassan, de megállíthatatlanul romlani kezdett, utolsó, 1953. februárjában vívott mérkőzését pedig elvesztette.

Már életében utánozták, a negyvenes években így a Francia Angyal mellett többek közt a Svéd Angyal, a Lengyel Angyal, a Kanadai Angyal, a Fekete Angyal, és az Ír Angyal is felbukkant.

Élete jó részét a világtól elzárkózva, magányosan élte, mely 1954. szeptemberében, Franciaországban ért véget, hosszú, a szívbetegséggel folytatott harc után.

A Shrek-franchise kezdetét jelentő Shrek 2001-es bemutatója után röppentek fel a pletykák, miszerint a címszereplő zöld ogre alakját esetleg Tillet-ről mintázták.

A DreamWorks az azóta eltelt másfél évtizedben sem erősítette, vagy cáfolta meg a pletykákat, a DigiTitles azonban említ egy névtelen bloggert, aki saját elmondása szerint a film készítése idején a Dreamworks művészei közt dolgozott, asztala felett pedig a Svéd (a többek közt a Kilences terv a világűrből című zs-kategóriás sci-fi klasszikusban is feltűnő Tor Johnson), az Ír (Clive Welsh), valamint a Francia Angyal képe lógott, így nem tartja kizártnak, hogy a Shreket megalkotó művészek ötletet meríthettek a fotókból, a hasonlóság pedig tagadhatatlan.

Fotók: The Death Mask of Maurice Tillet, Cloudmind
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.