Élet-Stílus

Jó a babának, jó a gazdaságnak, mi az?

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 29. 18:56

Hát nem volt egyértelmű, hogy a szoptatás, legalábbis egy friss tudományos elemzés szerint.

A The Lancet című brit lapban pénteken megjelent tanulmány szerint a hosszabb ideig tartó szoptatás évente nemcsak több mint 800 ezer baba életét mentené meg világszerte, hanem a mellrák okozta halált is megelőzné 20 ezer esetben.

A szoptatásnak életmentő előnyei vannak

– emelte ki a tanulmányra hivatkozva az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

A tudományos tanulmány több tucatnyi kutatáson és elemzésen alapszik, melyek a szoptatás egészségi és gazdasági következményeit vizsgálták. Ezek szerint az ipari országokban csak minden ötödik gyereket szoptatnak egy teljes éven át, a szegényebb országokban minden harmadikat szoptatnak végig az első hat hónapban. Emiatt több millió baba nem részesül az anyatej jótékony hatásaiból.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legalább az első hat hónapban kizárólagos anyatejes táplálást javasol, a második életévig mellétáplálással kiegészített szoptatást. Az anyatej nemcsak a szükséges tápanyagokat tartalmazza, de a gyermekbetegségektől is védi a babákat.

A tanulmány döntő bizonyítékkal szolgál arra, hogy a szoptatás a gyerekek túlélésének, egészségének, növekedésének és fejlődésének egyik alappillére, hozzájárul egy sokkal jobb és fenntarthatóbb jövőhöz

– mondta Werner Schultink, a UNICEF élelmezésügyi vezetője.

Az elemzés szerzői szerint a gazdagabb országokban a szoptatás több mint egyharmadával csökkenti a hirtelen csecsemőhalál kockázatát. A szegényebb országokban a hosszú távú szoptatás felére csökkenti a hasmenéses fertőzések és harmadára a légúti megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ezen kívül az anyatej hatására csökken a gyerekeknél a diabétesz és a túlsúly, az anyáknál pedig a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázata, ami csökkenti az egészségügyi rendszer terheit is.

Nem mellesleg a szoptatás növeli a baba intelligenciáját, ami szintén a gazdasági növekedést segíti – állítja a tanulmány.

A tanulmány felszólítja a kormányokat, hogy támogassák az anyákat olyan irányelvekkel, mint például a legalább 14 hetes szülési szabadság biztosítása. Elemzése szerint az országok évente 500 milliárd dollárt veszítenek amiatt, hogy kiesik a keresete azon értelmi sérülteknek, akiknek betegsége a szoptatás hiányára vezethető vissza.

A UNICEF kiemelte: a vizsgálatok eredményei rámutatnak arra, hogy a szoptatás segíthet az ENSZ úgynevezett fenntartható fejlesztési céljainak elérésében is.

A szoptatás a legtermészetesebb, leginkább költséghatékony, gazdaságilag erős és azonnal elérhető módja annak, hogy minden gyermeknek, legyen szegény vagy gazdag, biztosítsuk a legegészségesebb életkezdetet

– mondta Schultink.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.