Élet-Stílus

Meztelen testtel a nemi erőszak ellen

„Az erőszakolót hibáztasd, ne az áldozatot.”

Talán elsőre furán hangzik a cím, de rendkívül fontos kezdeményezésről van szó. Egyre ismertebbé válnak Rory Banwell képei, amelyek mind egyetlen téma köré csoportosulnak: a szexuális zaklatásra és a nők elleni erőszakra hívják fel a figyelmet.

Az ausztrál fotósban először akkor merült fel, hogy tennie kellene valamit, amikor várandós volt, és valaki rákérdezett az érkező baba nemére. Férjével, Alex-szel együtt elárulták, hogy lányuk lesz – a kérdező reakciója a következő volt: „ideje vásárolnotok egy puskát”.

Rory 2014-ben elhatározta, készít egy sorozatot, amelyben szinte teljesen meztelen nők szerepelnek majd, utalva arra, hogy SEMMI (értsd: sem a kihívó öltözködés, sem az alkoholfogyasztás, de még a pucér test sem indokolhat sem erőszakot, sem zaklatást). Ilyen fotók készültek:

 

„Nem vagyok a tulajdonod”

 

„Tiszteld és védd”

rorybanwell-2

 

„Az alkohol nem mentség”

 

„Az erőszakolót hibáztasd, ne az áldozatot”

 

Maga a fotós is modellt állt a projekthez:

„Nem akarom, hogy a gyerekem olyan társadalomba szülessen, amely elfogadja a szexuális erőszakot”.

A kép forrása: still-notaskingforit.tumblr.com

Ma már Tumblr-blogján és Facebook-oldalán is látható a rengeteg fotó, és remélhetőleg még több készül majd, ugyanis Rory azt szeretné, ha közösségi finanszírozás formájában támogatnák a kezdeményezését.

Abban bízik, hogy egyre több nő (és férfi) szerepel majd a fotókon, különböző életkorú, testalkatú, hovatartozású emberek, fontos üzenetekkel a testükön; és remélhetőleg érdemi párbeszéd indulhat a témában, ami hozzájárulhat az erőszakra, zaklatásra vonatkozó rettenetes statisztikák javulásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik