Élet-Stílus

Kern András: “Ha valaki mindent lerombol maga körül, akkor azt nagyon nehéz visszacsinálni”

A filmszerepéről beszél.

Néhány napja vetítik a mozik új filmjét. A forgatókönyvíró, rendező, főszereplő a Népszavának azt mondja, a „Gondolj rám” alapötletét Vámos Miklós bizarr novellája adta. Egy orvosról szól, aki megtudja, hogy rákos, ezért próbálja magát mindenkivel megutáltatni. Kern mindig szeretett volna orvost játszani, mindig érdekelte a gyógyítás. Csak szemlélte az orvosokat, úgy érezte, ismeri valamennyire a világukat, hogy miként

néznek, vizsgálnak, hallgatnak, kérdeznek, nyúlnak egy-egy műszerhez, vagy éppen mennek a folyosón.

A filmbeli kórház gazdag, modern. Az általa megformált orvos éppen azért dolgozik egy jó kórházban, hogy

minél jobb helyzetből essen, minél nagyobbat. Szép a lakása, szeretik őt otthon és a munkahelyén is.

A film nem vizsgálja a magyar egészségügy helyzetét. Magántörténet, nem társadalomkritika. Kern még azt sem szánta társadalmi üzenetnek, amit a filmben az orvos felesége mond, hogy könnyebb a szeretetet eljátszani, mint visszaszerezni.

gondolj_ram

Pedig ebben az állításban tényleg van valami. Ha valaki mindent lerombol maga körül, akkor azt nagyon nehéz visszacsinálni.

Az orvos azt akarja, hogy ne fájjon távozása szeretteinek. A gyászmunkát akarja megkönnyíteni, de ezzel az egész életét megkérdőjelezi. A filmben vannak személyes motívumok, amelyeket saját életéből vett, de a mindent lerombolás nem tartozik ezek közé.

A filmalappal nem volt gondja, néhány dramaturgiai változtatást kértek, de okosan és kedvesen. Talán csak az adminisztráció lassúsága zavarta, azt eléggé unta. Nagy dolognak tartja, hogy a Saul fiát sokan megnézik. Az ő filmjét félkészen látta valaki, aki fesztiválokra javasol filmeket. Nem tudja, mi alapján, de azt mondta, ez nem fesztiválfilm. De ő ezekben a kategóriákban egyébként sem nagyon hisz.

Kern András nem tudja, mikor filmezik újra. Egy időben amerikai filmszínész szívesen lett volna, de nem szerepelt vágyálmaiban, hogy Oscar-díjas rendező legyen.

Pláne, hogy magyarként.

Az amerikai filmszínészek óriási nézettségét viszont kicsit irigyli. Azt mondja a Népszavának, az vonzaná.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik