Élet-Stílus

Brit tudósok: a diákok ne aludjanak büdösben!

A szellőztetés sok mindenre hatással van.

Kezdjük azzal, hogy brit kutatók tevékenységéről lesz szó, de azonnal tegyük hozzá, hogy nem valami ismeretlen intézmény nevenincs tudósai, hanem az oxfordi egyetem professzora a kulcsszereplő. Az alváskutató Colin Espie szerint

a tinédzserek büdösben alszanak, és ez az iskolai teljesítményük rovására megy.

Jó, nem szó szerint így mondta a professzor, de azt nyilatkozta a Sunday Times-nak, hogy a fiatalok sosem nyitnak ablakot, így a hálószobájuk nem szellőzik át, ezért oxigénben szegény – elhasznált levegővel teli – légtérben ébrednek (fejfájással), és ez bizony a tanulmányi eredményeikre is kihat.

A prof óriási országos kutatást vezet a témában: a tinédzserek alvási szokásainak felmérésébe 100 iskola 32 ezer tanulóját vonják be, akiknek egy éven át vizsgálják az alvását és az iskolai teljesítményét. A diákokat három csoportra osztják: harmaduknak a megszokott időpontban kezdődik majd a tanítás, a másik harmadnak 10 órakor lesz az első órája, míg a harmadik csoporthoz tartozók alvással kapcsolatos speciális oktatásban részesülnek majd.

A tanulókat arra kérik majd, hogy alvás előtt ne használjanak technológiai eszközöket (erre azért kíváncsiak leszünk!), és hogy ne legyen túlzsúfolt, rendetlen a hálószobájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik