Élet-Stílus

Betiltottak a magyar hatóságok egy tájékoztató internetes oldalt

Az abortusszal kapcsolatos kihívásokra hívták fel a figyelmet, a fogyasztóvédelem szerint reklámoztak.

Betiltottak a magyar hatóságok egy honlapot, amely az abortusszal kapcsolatos kihívásokra hívta fel a figyelmet – írja a 444. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület és a PATENT Egyesület arra hívta fel a figyelmet a projekttel, hogy a terhesség-megszakítás és fogamzásgátlás ára korlátozhatja a nőket abban, hogy a saját testük felett rendelkezzenek. Csaknem egy évvel ezelőtt mi is írtunk az oldalról.

A problémát egy fiktív utazási irodán keresztül érzékeltették: az Abortourism Utazási Iroda honlapján, ahogy egy valódi utazási iroda weboldalán az úti célokat, azt lehetett megnézni, hogy melyik városban mennyibe kerül a terhesség-megszakítás. A tájékoztatáson túl viszont üzleti tevékenységet nem végeztek, a hatóságok mégis lecsaptak rájuk.

Első fokon a fővárosi kormányhivatal kötelezte a honlap üzemeltetőit, hogy távolítsák el az oldal tartalmát, de ez ellen fellebbeztek. Másodfokon azonban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is az eltávolítás mellett döntött. A határozatban ugyanis úgy látták, hogy az oldal tartalma reklámnak tekinthető, és azzal érveltek, hogy „reklámnak minősül az olyan közlés, tájékoztatás vagy megjelenési mód, amely valamely szolgáltatás igénybevételének előmozdítására irányul”.

Ezzel szemben a honlap semmilyen konkrét szolgáltatást nem hirdetett: csak annyit közölt, hogy egy adott városban mennyibe kerül a terhesség-megszakítás, de sem konkrét szolgáltatást, sem olyan helyet nem közölt, ahol ezt igénybe lehet venni.

Az abortourism.com internetes oldalon jelenleg a betiltásról szóló tájékoztatást és a határozatokat lehet olvasni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik